Bijdrage Erfpacht


10 oktober 2024

Voorzitter,

Na maanden van wachten, technische vragenrondes en werkbesprekingen is het de Partij voor de Dieren nog steeds niet duidelijk waarom onze in 2023 verworpen motie ‘redelijk erfpachtbeleid’ geen goede oplossing is. We stelden toen voor om een maximum te stellen aan de erfpachtverhogingen, om bewoners te beschermen tegen extreme stijgingen. Waarom is dit niet voorgesteld? Waarom maken we de erfpachtcanon niet stabieler, bijvoorbeeld door koppeling aan de consumentenprijsindex of een rendementseis? Dit zou meer voorspelbaarheid bieden dan de schommelende canonpercentages van nu. Hoe kijkt het college naar een indexcanon of het gebruik van stabielere kapitaalmarktrentes bij de bepaling van het rentepercentage? En nogmaals de vraag: waarom is dit niet voorgesteld?

Dan over middeling: begrijpelijk als oplossing om schommelingen te dempen, maar een besluit dat je nu makkelijk kan nemen. Het spreekwoordelijke ‘zuur’ komt zodra rentes langdurig hoog blijven of juist als ze dalen. Daarom wederom de vraag: waarom kiezen we überhaupt voor fluctuaties in canonbedragen bij bestaande woningen, anders dan inflatie? Bewoners willen stabiliteit, geen onzekerheid. Graag een reactie.

Voorzitter, dan de taxaties, mijn fractie vindt het onlogisch om over te schakelen naar WOZ-waardes als basis. Een WOZ-bepaling houdt geen rekening met de erfpachtsituatie van een woning. Je zou hiervoor complexe erfpachtcorrecties en buurtspecifieke grondquotes moeten gaan toepassen. Dat is een doos van Pandora, terwijl het oude systeem met goede taxaties jarenlang stabiel functioneerde. Waarom veranderen wat jarenlang - tot 2021- goed heeft gefunctioneerd? Kan het college dit uitleggen?

Voorzitter, in dit licht is de Partij voor de Dieren is ook benieuwd hoe het college de in 2023 aangenomen CU/SGP-motie oppakt, die vraagt om alle vanaf de zomer van 2021 getaxeerde erfpachtgronden te bekijken en indien nodig en wenselijk, opnieuw te taxeren. Is er al een concreet plan van aanpak?

Voorzitter,

Een ander groot punt is de communicatie. We zijn al anderhalf jaar bezig, maar bewoners wachten nog steeds in onzekerheid. Mensen wachten en wachten. In Bezuidenhout zijn er als ik het goed begrijp, kopers die door banken in het kader van een hypotheekverstrekking opgelegd worden de aangeboden taxatie van de grondwaarde te accepteren. Terwijl wij als raad meer tijd nemen, moeten mensen nu beslissingen met grote financiële consequenties nemen. Ook de voortdurende onzekerheid weegt zwaar. En ook daarom snapt mijn fractie de keuze voor een stelselwijziging niet, in plaats van een optie die mensen snel zekerheid geeft. Kan het college hierop reflecteren?

Voorzitter, over de communicatie: de Partij voor de Dieren had ook graag gezien dat bewoners beter worden geholpen met een bijsluiter die erfpacht helder uitlegt. Dit is normaal en belangrijk bij complexe financiële producten. Is dat in ontwikkeling?

Tot slot, waarom is de raad niet geïnformeerd over de handreiking van de rijksoverheid voor algemene erfpachtbepalingen van gemeentelijke erfpacht bij particuliere woonbestemmingen? Nota bene onze wethouder nam die namens de VNG in april 2024 in ontvangst, maar de raad hoorde er pas vorige week via een externe spreker van. Het zou logisch zijn als het college deze best practices met de raad deelt en schriftelijk toelicht wat hiervan overgenomen wordt, wat niet, waarom en hoe. Is het college bereid dit op heel korte termijn te doen?