Bijdrage Haagse aanpak opvang nieuwkomers
Voorzitter,
De spreidingswet hing al langer in de lucht. En Voorzitter eigenlijk triest dat zo’n type wet nodig is om een crisis het hoofd te bieden, en misschien nog wel pijnlijker na jarenlange noodkreten vanuit het COA onvoldoende zijn beantwoord met als de mensonwaardige en Nederland onwaardige opvang in Ter Apel als gevolg.
Nu die spreidingswet in werking is getreden, staan er nieuwe provinciale regietafels op ons te wachten. Een wet waarin de opvangplekken voor asielzoekers worden verdeeld over gemeenten en provincies. Een wet geboren uit nood. Een wet die we als gemeente moeten uitvoeren. Een wet die een grote opgave is voor ons als stad.
Wat is de stand van zaken rondom deze regietafels? Als ik het goed begreep van de wethouder worden we daar nog over geïnformeerd over hoe die processen eruit gaan zien en in de brief is ook te lezen dat we worden geïnformeerd. Kan de wethouder misschien al iets meer van het proces schetsen en hoe de ruimtelijke beperkingen en de draagkracht van de stad daarin worden meegenomen? Hoe wordt input voor de provinciale tafels verzameld?
Voorzitter nieuwkomers zijn mensen, mensen met dezelfde dromen, dezelfde toekomstwensen als jij en ik, zij hebben simpelweg het ongeluk te zijn geboren in andere omstandigheden. Zij zijn genoodzaakt geweest hun huis en haard te moeten achterlaten. Zij riskeren zelfs hun eigen leven opzoek naar een veiligere toekomst. De mensen die we opvangen moeten wat de Partij voor de Dieren betreft een menswaardige en veilige plek bieden in Den Haag. We danken dan ook het college dat zij als uitgangspunt duurzame kwalitatief goede opvang wil organiseren voor de vluchtelingen. Het doel is om vluchtelingen (tijdelijk) goed te laten landen, toch horen we dat sommige locaties op niet makkelijke toegankelijke locaties voor asielzoekers.
Dan het volgende punt. Kleinschalige opvang want voorzitter ook het Rode kruis heeft dit benoemd in de brief aan de raad. Kleinschalige opvang doet in de eerste plaats recht aan wat vluchteling nodig hebben, namelijk rust en veiligheid. Ook zijn kleinere locaties sneller te realiseren. Hoe worden initiatieven betrokken die kleinschalige opvang willen realiseren in Den Haag? Daarbij sluiten we aan bij de vraag van de SP in het kader van het plan Einstein. Graag een reactie van de wethouder.
Wat we daarnaast missen in de aanpak is de wijze waarop we opvang inrichten voor queer vluchtelingen. Zij worden vaak nog het slachtoffer van pesterijen of bedreigingen. In 2022 kwamen bij LGBT Asylum Support meer dan vijfhonderd meldingen binnen van onveilige situaties in opvanglocaties, een verdubbeling ten opzichte van de jaren daarvoor en dit heeft zelfs geleid tot zelfmoord van queerpersonen in azc’s in de afgelopen jaren. Al eerder gaf de wethouder aan dit mee te nemen in de gesprekken met het COA, maar kan de wethouder aangeven wat daaruit is gekomen en hoe we dit gezamenlijk met het COA in onze stad beter kunnen regelen? Kunnen we daar bijvoorbeeld stichting Rainbow Den Haag bij betrekken?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage Rondvraag Koorenhuis
Lees verderBijdrage Participatiegids voor gebieds- en planontwikkeling
Lees verder