Bijdrage Muse­um­visie


Commissie samen­leving

16 oktober 2024

Voorzitter,

Ik begin met het uitspreken van mijn teleurstelling dat we de Museumvisie niet hebben besproken en vastgelegd voordat er beslissingen gemaakt moeten worden over grote verbouwingen en verhuizingen binnen het Museumkwartier. Het voelt een beetje als het Amare-dossier light, waar we eerst bepalen wat er met de gebouwen gebeurt, en daarna pas over wat we eigenlijk willen met de inhoud. Echt de omgekeerde volgorde.

Mijn eerste vraag aan de wethouder is dan ook waarom de Museumvisie zo lang heeft geduurd. Het is een mooi document, maar ik zie niet in hoe het 1,5 jaar heeft geduurd om dit op papier te krijgen. Het stuk was al toegezegd voor december vorig jaar, meer dan de helft komt uit drie bestaande plannen (het binnenstadsplan, de Economische Visie en de Strategie Toerisme). Dus waarom de vertraging?

Inhoudelijk gezien is mijn fractie redelijk enthousiast over de Museumvisie. Er worden heldere en realistische doelen gesteld en de knelpunten worden goed omschreven. De inzet op meer kunst in de openbare ruimte en tijdelijke programmering zoals beeldententoonstellingen en blow-up art is een goed idee. Niet alleen wordt kunst zo toegankelijk gemaakt voor mensen die de drempel of de kosten voor een museum te hoog vinden, ook zorgt het voor meer aandacht en naamsbekendheid van het Museumkwartier en voor een afwisselend aanbod voor de Haagse inwoners.

Dat laatste is meteen een kritiekpunt van mijn fractie. Bij de ambities voor 2033 zien we duidelijke doelen voor meer naamsbekendheid en bezoekers, maar niet voor bewoners. Waarom worden hier geen doelen voor gesteld? Is de wethouder bereid om nog in de visie op te nemen hoe we het Museumkwartier jaarrond aantrekkelijk maken voor onze Haagse inwoners?

Verder is mijn fractie blij om te zien dat in de visie het belang van moderne en hedendaagse kunst in het Museumkwartier wordt onderschreven, en dat een versterking van dit aanbod nodig is om de aantrekkelijkheid van het gebied voor belangrijke doelgroepen te vergroten. Het wegvallen van dit aanbod wordt zelfs specifiek genoemd als bedreiging. Hier kom ik straks op terug bij de bespreking van de verhuizing van het Escher museum.

Nog wat losse vragen:

  • Is het mogelijk om de tramhalte Lange Voorhout de naam Museumkwartier te geven?

  • Zijn er gesprekken geweest met Rijksvastgoed over welke panden zij in beheer hebben die mogelijk in de toekomst een culturele invulling zouden kunnen krijgen?