Bijdrage Nacht­visie


Commissie samen­leving

16 oktober 2024

Voorzitter, dank aan iedereen die zich heeft ingezet om tot deze mooie nachtvisie te komen. Het was ook leuk om te merken dat tijdens de redelijk spectaculaire presentatie van het stuk in de PIP er oprecht enthousiasme klonk vanuit de nachtdieren die zich al jaren inzetten om Den Haag van een bruisend nachtleven te voorzien. Het is fijn dat zij goed betrokken zijn bij de totstandkoming van de visie.

Deze visie was hard nodig. In de inleiding krijgen we een leuk geschiedenislesje over de Haagse nacht. Dit roept nostalgische gevoelens op, maar ook droefenis. Iedereen die al wat langer rondloopt in de Haagse nacht, heeft plekken vol mooie herinneringen zien sluiten, zonder dat er ooit iets voor terug is gekomen. Voor deze muziekliefhebber doet het pijn dat er nog maar 3 muziekpodia zijn overgebleven. Jongeren die op zoek zijn naar een feestje, pakken de trein naar een andere stad.

Het belang van de nacht is door de verschillende insprekers al perfect poëtisch verwoord. De nacht zit ook vast. Het zinnetje ‘dat Nachtcultuur nu tot stand komt ‘ondanks’ de gemeente ipv dankzij de gemeente’ vat het probleem goed samen. Ik hoop van harte dat we hiermee de eerste stap zetten om hier verandering in te brengen.

Vanwege de beperkte spreektijd, focus ik op twee onderwerpen waar ik vragen over heb:


  1. De tijdelijke nachtontheffingen voor nieuwe nachtclubs en muziekpodia. Is dit nu bedoeld om echt nieuwe permanente locaties te openen, of meer om terugkerende feesten te programmeren in bestaande horecalocaties. Ik vraag het, omdat bij ‘kansrijke locaties’ er ook bestaande plekken tussen staan, zoals de Musicon. En zijn er echt niet meer geschikte locaties in ZuidWest? Of denkt de wethouder dat daar weinig animo is voor nachtcultuur? De Binckhorst zien we gelukkig wel terug, en ook het veelbelovende project INTER-CITY wordt specifiek benoemd. Wat is er vanuit de gemeente nodig om deze ontwikkeling succesvol te laten verlopen?


  1. Geluidsoverlast. Eigenlijk blijft dit het grootste probleem, en ook iets wat nog niet echt een oplossing vindt in deze visie. Goed dat de gemeente het gesprek aangaat met pandeigenaren, maar wat is het doel hiervan? Wat zijn eventuele mogelijkheden binnen de Omgevingswet om knelpunten rondom geluid op te lossen? En heeft de wethouder een oplossing voor de Zeta?


Tot slot een vraag aan de wethouder wat het idee is voor het budget. Is het de intentie om dit structureel te maken? En om deze te vergroten als er echt stappen gemaakt gaan worden, zoals investeren in isoleren? Want zoals de inspreker al zei is dit budget niet toereikend voor de gestelde doelen.

Verder sluit ik me aan bij vragen van collega’s over het tegengaan van discriminatie, safer clubbing en het nachtnet.