Bijdrage PUK MeLeCo


28 augustus 2024

Voorzitter, de opgaven in Zuidwest zijn groot, de ambities hoog en deze puzzel ingewikkeld. Eén van de knelpunten is mobiliteit, waarbij de vraag is hoe je verdichting kan combineren met handige looproutes, veilige fietspaden, beter OV, bruikbare deelmobiliteit en tot slot, ruimte voor de auto.

Al jaren wachtte de raad op afdoening van moties, zoals een SP-motie over toegankelijke deelmobiliteit; nu is deze er eindelijk sinds kort en in de afdoening kondigde het college aan nog voor de zomer met een nieuwe parkeerstrategie en deelmobiliteits-visie te komen. Die laatste ligt er nu en staat morgen op de agenda van leefomgeving.

Voorzitter, dat maakt het oordeel over dit PUK nogal lastig. Want de aangekondigde mobiliteitshub moet enerzijds op wijkniveau een rol spelen, anderzijds blijft het voor onze fractie onduidelijk. Wat wordt er precies bedoeld met de schuifruimte die dit biedt? Wie wordt verantwoordelijk voor de hub? Hoe betaalbaar en bruikbaar worden de mobiliteitsoplossingen? Voor wie worden die? Kan de wethouder hier meer duidelijkheid over geven?

Dan voorzitter, we zien dat ook bij dit plan de verharding toeneemt. Het is bekend dat bij de plannen in Zuidwest er veel verharding kan komen, dus maatregelen voor vergroening en klimaatadaptatie zijn echt nodig. Het is tijd dat we hier werk van maken, want vooralsnog zien we wel plannen voor met verharding maar ontbreekt de vergroening.

Eerder diende de Partij voor de Dieren hier een motie over in, ‘beperk verharding in zuidwest’, en bij de afdoening is aangegeven dat eind van 2024 een integraal plan komt om de verharding, vergroening en klimaatadapatie in kaart te brengen. Dit is hard nodig en de Partij voor de Dieren kijkt er naar uit ook dit plan snel te mogen ontvangen.

Dan nog een vraag over bomen en natuurlijk een vraag over de egel.
Over bomen: voor de zomer ging het over de Loevesteinlaan, waar bomen uit de hoofdboomstructuur gekapt moeten worden voor een bouwplaats. De vraag nu is dus: kan de wethouder garanderen dat de hoofdboomstructuur op de Melis Stokelaan ongemoeid blijft bij het uitvoeren van de sloop-nieuwbouw?

Voorzitter, ik heb het beste voor het laatst bewaard: de egel. Al vaker is genoemd dat deze beschermde diersoort in het groen van Zuidwest een goed thuis heeft. De Partij voor de Dieren vindt de voorgestelde natuurlijke inrichting van de binnentuin hier interessant, maar voorkomen moet worden dat egels hier opgesloten worden.

Juist ‘s nachts gaan egels op pad en moeten ze kunnen eten en drinken. Juist nu het slecht gaat met de egel zijn er landelijke campagnes om mensen op te roepen egelpoortjes te maken in hun schuttingen. Een egel heeft een opening van 13 bij 13cm nodig. Kan het college ervoor zorgen dat bij dit type hekwerken bij corporatieprojecten in zuidwest standaard ruimte voor de egel komt? En zo ja, hoe?

Tot slot, kan de wethouder nog ingaan op de punten van de inspreker van AVN over natuurinclusief bouwen, zoals de materiaalkeuze en de terrassering van het gebouw.