Bijdrage PUK Oude Haagweg
Ruimte
Voorzitter,
De Partij voor de Dieren snapt goed dat deze locatie veel potentie heeft voor herontwikkeling. Wel hebben we nog een aantal vragen, over de aanpak dakloosheid, de kringloopwinkels, het parkeren, over maatschappelijke bestemming en over stikstof.
Als eerste over de aanpak dakloosheid; in het beleidskader wordt ingezet op woonplekken maar in de brief en het PUK is het vaag wat er nou bedoeld wordt. Worden hier wel of geen woonplekken gerealiseerd voor deze groep? Wat staat realisatie van deze plekken in de weg? Waarom is er nog geen commitment, en waar hangt dit dan af?
Dan over de kringloopwinkels, in de buurt best geliefd. Klopt het dat kringloopwinkels hier niet meer welkom zijn na de herontwikkeling vanwege gemeentelijke voorwaarden over bedrijfsruimte? Zo ja, waarom wordt zo’n gewaardeerd initiatief dan uitgesloten? Zou de gemeente niet juist actief ruimte moeten maken voor deze laagdrempelige, circulaire en sociale bedrijvigheid?
Over de parkeerscenario’s. De Partij voor de Dieren vindt het logisch om de openbare ruimte zo veel mogelijk vrij te houden voor mensen, dieren en groen. In de berekening van Goudappel staan verschillende scenario’s en bij dubbelgebruik zie je een overschot van 20 parkeerplaatsen. Als we van dit scenario 1 uitgaan dan kan je toch reductie toepassen om minder parkeerplaatsen in de openbare ruimte te realiseren? Wordt hierop ingezet? Waarom kiest het college er niet sowieso voor om de openbare ruimte vrij te houden van auto’s?
Over maatschappelijke bestemming: in het huidige bestemmingsplan is een deel van de locatie bestemd voor maatschappelijke functies. In de nieuwe plannen lijkt deze functie te verdwijnen. Waarom is ervoor gekozen om deze maatschappelijke bestemming te schrappen? Is het niet juist logisch — en wenselijk — om maatschappelijke voorzieningen te behouden op gemeentegrond?
Tot slot voorzitter, over stikstof. De stikstofcrisis wordt landelijk erger en erger - salderen is ingewikkelder dan ooit en bij de Omgevingsdienst Haaglanden liggen veel projecten stil. Ook bij dit project is het een risico: ziet het college dit? En wat kan er gedaan worden om de stikstofuitstoot in de gebruiksfase te beperken? Kan er bijvoorbeeld meer worden ingezet op deelvervoer, zodat er minder auto’s hoeven te komen - dit maakt het project goedkoper, beter voor het milieu en de vergunning kansrijker. Hoe ziet het college dit?
Tot zover.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage Herontwikkeling Theresiakerk
Lees verder