Bijdrage Raad - Steek­partij Malek F.


17 mei 2018

Voorzitter,

Een veilige stad met een goede geestelijke gezondheidszorg. Dat is waar vrijwel alle partijen in de raad voor staan, en de vraag is wat er is misgegaan rond het in alle opzichten zeer pijnlijke incident op 5 mei toen een verwarde, getraumatiseerde man, drie voorbijgangers neerstak.

De anonieme brief over F. was niet goed geregistreerd in het systeem, meldde de politiechef van de Haagse eenheid woensdag. Daardoor was de Haagse 'driehoek' - waarin de top van het Haagse OM, de politie en de burgemeester vertegenwoordigd zijn - vlak na de steekpartij niet op de hoogte van deze waarschuwing. Hoe kan het dat een brief met dergelijke gevoelige informatie niet is geregistreerd? Waar is het fout gegaan?

Ook de toestand van de dader roept vragen op. De familie heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de GGZ-instelling Parnassia. Hoe kon het gebeuren dat deze verwarde man zijn daad kon plegen, terwijl hij nog geen twee maanden ervoor gedwongen was opgenomen in een psychiatrische inrichting? En hoe kan het dat zijn broer in aanloop naar de steekpartij kort daarvoor nog wanhopig om hulp heeft gevraagd van onder meer de zorginstelling Parnassia en van het zogeheten sociale wijkzorgteam van de gemeente Den Haag? Wat is er vervolgens gebeurd met die melding? Waarom is bij de ambulante hulp geen rekening gehouden met de anonieme brief?

We zien met belangstelling uit naar de beantwoording.

Dank u wel.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer