Bijdrage - Ster­fiets­route Centrum-Bezui­denhout-Leid­schenveen


23 juni 2016

Voorzitter,

Fietsroutes moeten in Den Haag veiliger worden, zodat ongelukken afnemen en inwoners worden gestimuleerd om de fiets te pakken. De Partij voor de Dieren is daarom voor het aanleggen van veilige fietsroutes.

Voorzitter, over die veiligheid heeft mijn fractie een aantal vragen. Allereerst wordt op de Juliana van Stolberglaan tussen Stuyvesantplein en IJsclubweg bij wijze van experiment, om autoparkeerplaatsen te sparen, een schrikstrook aangelegd in plaats van een vrij liggend fietspad. Hoe veilig is dit? Hoe wordt voorkomen dat auto’s deze schrikstrook gebruiken? Is een schrikstrook van 50 centimeter niet te weinig om een botsing met een openslaande deur te voorkomen? Wat voor maatregelen zullen er genomen worden als dit ook blijkt uit de evaluatie? Kan de wethouder ingaan op het punt van de fietsersbond waarom gekozen is voor een smallere fietsbaan en een brede autobaan? Gegeven de fietsintensiteit zou niet een bredere fietsstrook passend zijn?

Daarnaast roepen de aansluitingen met de IJsclubweg vragen op. De twee punten waar fietsers van de Juliana van Stolberglaan aansluiten op de IJsclubweg lijken erg haaks en kort. Kan niet meer ruimte worden gecreëerd voor een veilige aansluiting? Ook de parkeerplaatsen in de bocht van de Juliana Stolberglaan lijken onveilige situaties te kunnen veroorzaken. Kan niet een parkeerplaats worden opgeofferd, zodat niet vlak voor de kruising onveilige situaties ontstaan?

Ook de aansluiting met de Carel Reinierszkade vraagt om verbetering. Nu biedt de inrit vrij beperkte opstelruimte. Kan de wethouder reageren op de inspraak van de Fietserbond en de oplossing die zij hiervoor aandraagt?

Voorzitter, tot slot moeten er 3 bomen wijken. Heeft de wethouder de kwaliteit van de bomen bekeken en overwogen of deze kunnen worden verplant in plaats van gekapt?

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer