Bijdrage Voor­ge­nomen besluit Shell verplaatsen fiscale vestiging naar Verenigd Koninkrijk


1 september 2022

Voorzitter,

Met het vertrek naar het buitenland verliest Shell zijn koninklijke titel. En terecht. Dat had moeten gebeuren na de grote vervuiling in Nigeria. Of na de veroordeling voor veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Of na de vele uitspraken van de Reclame Code commissie: aantoonbare leugens, greenwashing in vrijwel AL Shell’s reclame. Of anders toch na het door de rechter vastgestelde stelselmatig negeren van het Parijs-akkoord. Shell probeert ook al jarenlang via de regering om dividendbelasting te ontwijken. Het college zegt de verhuizing te betreuren, wat mijn fractie een bijzondere uitspraak vindt, met zogenaamde ‘klimaatpartijen’ in het college.

Voorzitter, mijn oude oom zocht als ingenieur voor Shell naar olie op zee. Voor zijn generatie was Shell onmisbaar. Maar mijn generatie, mijn drie kinderen en vooral de generaties na hen, kunnen Shell missen als kiespijn. Zij willen schone energie, geen bedrijf dat nog altijd tientallen miljarden investeert in fossiele brandstoffen. En dan ook de argumenten van de inspreker.

Dus. Waarom zegt het college dat ze er alles aan zal doen om Shell aan de stad te blijven verbinden? Waar is dat afgesproken?

De Partij voor de Dieren wil er ook nogmaals voor pleiten dat Shell opstapt uit het Economic Board van Den Haag. Dit zou geen plek mogen zijn voor belastingontwijkers, voor veroordeelde vervuilers of bewezen greenwashers. Shells vertrek biedt een uitgelezen kans om de Economic Board duurzamer te maken. We horen graag de reactie van het college.


Interessant voor jou

Bijdrage Duurzame impuls winkelcentrum Loosduinen

Lees verder

Bijdrage Beantwoording vragen Stop Gaslevering door Gazprom

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer