Initi­a­tief­voorstel Heerlijk Haring Happen


Commissie bestuur

20 september 2023

De Partij voor de Dieren is blij dat het college zich niet geroepen voelt om een soort vispromotie team te gaan vormen. Los van de argumenten van het college dat dat hun taak niet is, past het ook absoluut niet bij de doelen die dit college stelt op het gebied van duurzaamheid, eiwittransitie en circulaire economie. De grootschalige visserij is namelijk per definitie onduurzaam, dieronvriendelijk, schadelijk voor het milieu, vervuilend en niet-circulair. Nog los van de uitstoot, het bijdragen aan de plastic soep en de bijvangst, worden vissen barbaars behandeld.

Veel wetenschappelijk onderzoek wijst inmiddels uit dat vissen ontwikkelde gewervelde dieren zijn, die pijn en stress kunnen ervaren. De huidige vangst- en dodingsmethoden in de visserij zijn echter zeer dieronvriendelijk. Uit onderzoek blijkt dat vissen zoals haring gruwelijk lijden. De dieren worden levend verwerkt -opengesneden, organen verwijderd - stikken of sterven langzaam door onderkoeling na levend invriezen. De doodstrijd kan uren duren. Iedereen in deze zaal zou waarschijnlijk laaiend worden als hun eigen huisdier zoiets zou worden aangedaan. Maar vissen zijn niet aaibaar, en men vind het nou eenmaal goed smaken.

De lekkere trek wint het blijkbaar van de principes over dierenwelzijn, duurzaamheid, plastic soep tegengaan en ga zo maar door. De visserij is een blinde vlek in het Haagse duurzaamheidsbeleid en in het economische beleid. Is de wethouder bereid om eens eerlijk te kijken naar hoe deze sector zich verhoudt tot de doelen uit de Economische Uitvoeringsagenda, met name die over inzetten op duurzame, toekomstgerichte, circulaire economie? En welke plek heeft deze sector binnen de donut economie? Graag een reactie van de wethouder.

Interessant voor jou

Bijdrage Schriftelijke vragen 'Straf leegstand af!'

Lees verder

Bijdrage Demonstratierecht van ambtenaren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer