College trekt zich niets aan van rech­ter­lijke uitspraak Mili­eu­de­fensie


12 oktober 2017

Het Haagse stadsbestuur neemt geen aanvullende maatregelen voor luchtkwaliteit. Dat bleek uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren. In september heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld dat de staat meer maatregelen moet nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tijdens de rechtszaak heeft de Nederlandse staat betoogd dat het verbeteren van de luchtkwaliteit niet mogelijk is zonder medewerking van de gemeenten. Voor de Partij voor de Dieren aanleiding om het Haagse College aan te sporen tot het nemen van extra maatregelen.

Terwijl het Haagse college de ambitie heeft om een luchtkwaliteit volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisaties na te streven, neemt het averechtse besluiten. Voorbeelden daarvan zijn de tariefverlaging van de tweede parkeervergunning en het weigeren om de milieuzone uit te breiden.

Toch zijn extra maatregelen hard nodig omwille van de volksgezondheid. De Europese grenswaarde voor stikstofoxiden mag bijvoorbeeld sinds 2015 niet meer overschreden worden vanwege gezondheidsrisico’s, maar op de Raamweg in Den Haag gebeurt dit nog wel. De strenge normen voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waar het College zich aan heeft gecommitteerd, liggen bovendien nog ver buiten bereik.

Tijdens de rechtszaak heeft de Nederlandse staat betoogd dat het verbeteren van de luchtkwaliteit niet mogelijk is zonder medewerking van de gemeenten. Toch neemt het Haagse college geen extra maatregelen, maar gaat het ervan uit dat deze norm in 2017 niet meer overschreden zal worden.

“Het college staat erbij en kijkt ernaar,” aldus Christine Teunissen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag. “Deze rechterlijke uitspraak zou het college wakker moeten hebben geschud, maar het inzicht dat de huidige inzet onvoldoende is, is nog steeds niet ingedaald. Het college heeft mooie woorden over de strenge luchtkwaliteitsnormen van de WHO, maar neemt geen geloofwaardige maatregelen om die te bereiken. De luchtkwaliteit in Nederland zorgt ervoor dat mensen een jaar korter leven. De milieuzone moet dus snel groter zowel qua oppervlak als typen voertuigen.”

Gerelateerd nieuws

Opinie: Gooi Eneco niet te grabbel

Het Haagse stadsbestuur wil van de gemeentelijke aandelen in Eneco af. Genoemde reden? Te weinig invloed op de bedrijfsvoerin...

Lees verder

Conceptkandidatenlijst Partij voor de Dieren Den Haag gepresenteerd

De Partij voor de Dieren neemt op 21 maart 2018 opnieuw deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Zij maakt vandaag ...

Lees verder