Criteria dieren­welzijn en milieu meege­nomen in kleine evene­menten


9 juli 2014

Het college gaat bij het toestaan van kleine evenementen in Den Haag rekening houden met dierenwelzijn en milieu. Ook moet de stad ‘gesleep met dieren’ niet willen. Dat heeft de burgemeester vandaag toegezegd na vragen van raadslid Christine Teunissen tijdens de commissievergadering over kleine evenementen. Het college gaat onderzoeken hoe dierenwelzijn en milieu als criteria gehanteerd kunnen worden in het beleid voor kleine evenementen.

Inwoners van Den Haag moeten voor het organiseren van een evenement met een effect op de openbare ruimte, zoals een buurtfeest, een sporttoernooi of dansfeest, een vergunning aanvragen. Het college wil de aanvraag makkelijker maken door de vergunningsplicht voor veel evenementen om te zetten in een simpele meldingsplicht.

De Partij voor de Dieren heeft zich uitgesproken tegen deze versimpeling van de regels, omdat dieren, natuur en milieu in het gedrang kunnen komen. Dieren worden nog steeds met gemak ingezet voor een klein evenement, bijvoorbeeld bij roofvogelshows of rondrijdende kinderboerderijen. Ook kunnen in het wild levende dieren en het milieu schade oplopen door bijvoorbeeld het oplaten van ballonnen of het afsteken van vuurwerk.

De Partij voor de Dieren vindt dat evenementen een duurzaam karakter moeten hebben. Christine Teunissen: “Wij blijven ons inzetten voor een evenementenbeleid waarin het gebruik van dieren en aantasting van het milieu als weigeringsgronden worden meegenomen.”

Lees hier de bijdrage van de Partij voor de Dieren tijdens de vergadering meldplicht kleine evenementen.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Stop met het gemakzuchtige gemopper over 'meeuwenoverlast'

Gepubliceerd in AD Haagse Courant, 28 juni 2014 Meeuwen horen bij Den Haag als de zon, 't strand en de mist Mag een stad ...

Lees verder

Falend voorkeursbeleid circussen zonder wilde dieren

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een teleurstellende reactie ontvangen van wethouder Revis (VVD) op haar vragen over he...

Lees verder