De Partij voor de Dieren wil dat voed­sel­ver­spilling door super­markten stopt


6 juli 2015

Den Haag 2015 – De Partij voor de Dieren Den Haag wil dat de supermarkten in Den Haag geen voedsel meer mogen weggooien dat over de datum is, maar nog wel eetbaar. Samen met de Groep De Mos/Ouderen Partij, Haagse Stadspartij en ChristenUnie/SGP heeft de partij het college tijdens de raadvergadering van 2 juli gevraagd de mogelijkheden te verkennen om deze voedselverspilling tegen te gaan. Eten dat nog goed is en anders weggegooid zou worden, moet dan aan de Voedselbank worden gegeven. De motie is met een meerderheid door de Haagse gemeenteraad aangenomen.

In Nederland wordt er jaarlijks voor zo’n vijf miljard euro aan voedsel weggegooid. Dat is per jaar bijna een miljard kilo aan voedsel. Een groot deel daarvan komt op rekening van de supermarkten. Etenswaren die er niet aantrekkelijk genoeg meer uitzien of waarvan de houdbaarheidsdatum nadert, belanden dikwijls bij het afval. Het verzoek van de verschillende Haagse partijen is naar het voorbeeld van Frankrijk, waar onlangs een nieuwe wet is aangenomen die het supermarkten verplicht om een goede bestemming te zoeken voor het onverkochte eten dat anders zou worden weggegooid. De Partij voor de Dieren en collega’s willen dat het eten in Haagse supermarkten beschikbaar wordt gesteld aan de Voedselbank.

Raadslid Christine Teunissen: “In Den Haag zijn 3.500 mensen afhankelijk van een wekelijks voedselpakket, terwijl de Voedselbank Haaglanden met grote financiële problemen kampt. Dat er tegelijkertijd grote hoeveelheden voedsel wordt weggegooid dat goed eetbaar is, is dan ook zonde. Door ons voorstel snijdt het mes aan twee kanten: Voedselverspilling wordt tegengegaan en de Voedselbank krijgt extra middelen om de Haagse bewoners een steuntje in de rug te kunnen geven.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren roept op tot Haags Hitteplan

De Partij voor de Dieren roept het college op een Haags Hitteplan op te stellen om kwetsbare bewoners beter te beschermen teg...

Lees verder

De Partij voor de Dieren: geen onomkeerbare stappen bomenkap Veenkade

Den Haag 6 juli 2015 – De Partij voor de Dieren Den Haag heeft tijdens de raad van 2 juli gepleit voor de uitstel van de aanb...

Lees verder