Partij voor de Dieren roept op tot Haags Hitteplan


1 juli 2015

De Partij voor de Dieren roept het college op een Haags Hitteplan op te stellen om kwetsbare bewoners beter te beschermen tegen de risico's van extreem warm weer. Door klimaatverandering wordt het in de stad steeds warmer, met name in de delen van de stad met weinig groen. Vooral voor kwetsbare bewoners is hitte gevaarlijk. Daarom heeft de Partij voor de Dieren samen met andere partijen meerdere voorstellen aan het college gedaan om de hitte mee te lijf te gaan.

De hoge temperaturen zijn voor de meer kwetsbare bewoners, zoals ouderen, zieken, kinderen en dieren gevaarlijk. Ze lopen een extra groot risico op uitdroging, uitputting en verbranding. Den Haag kent in vergelijking met andere steden meer 'hitte-eilanden', plekken waar het extreem warm is, soms wel acht graden warmer dan op het platteland. Afgelopen dinsdag is het Nationaal Hitteplan van kracht gegaan, maar omdat Den Haag meer dan andere steden met hitte te maken heeft, dringt de Partij voor de Dieren met ChristenUnie/SGP, Haagse Stadspartij en Groep Ockuoglu aan op aanvullende maatregelen. De Partijen willen dat er op zeer korte termijn met sociale wijkteams een plan wordt opgesteld waarbij de teams langs de deuren van de ouderen gaan om actief te helpen tegen uitdroging, verbranding en oververhitting.

Daarnaast is de aanleg van meer groen in de stad een simpele, maar zeer effectieve oplossing tegen hitte. Uit onderzoek blijkt dat Den Haag nog steeds in de top vijf van minst groene steden van Nederland staat. PvdD Den Haag wil als aanvulling op haar aangenomen motie om de meest 'versteende' wijken te vergroenen, dat de gemeente extra groen aanlegt op plekken in de stad waar veel kwetsbare bewoners zich begeven, zoals verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en kinderopvang.

Eerder heeft raadslid Christine Teunissen al samen met D66, PvdA, Haagse Stadspartij en GroenLinks aangedrongen op het helpen en stimuleren van bewoners om hun leefomgeving te vergroenen, bijvoorbeeld door geveltuintjes aan te leggen. Veel bewoners weten nog niet dat het is toegestaan een tuintje aan te leggen tegen de gevel het huis. Wij hebben het college gevraagd dit meer onder de aandacht te brengen van de bewoners.

Raadslid Christine Teunissen: "Hitte zal steeds vaker een probleem worden in Den Haag. We moeten een hitteramp zoals in 2003 voorkomen. Er stierven toen in Parijs vijftiendduizend zelfstandig wonende ouderen door hitte. Dit vraagt om extra maatregelen vanuit de gemeente. Sociale wijkteams en extra groen zijn oplossingen die de risico's van het warme weer beperken."​