Den Haag, neem het voortouw in aanpak vuur­werk­overlast


29 maart 2017

De Partij voor de Dieren heeft tijdens de bespreking ‘evaluatie jaarwisseling 2016-2017’ de burgemeester gevraagd het voortouw te nemen om samen met de grote steden aan te dringen op een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Afgelopen jaarwisseling liepen tientallen mensen letselschade op in de gemeente Den Haag door vuurwerk. Iedere gewonde is er één teveel. Daarnaast veroorzaakt particulier vuurwerk elk jaar enorme milieuschade en onnodig dierenleed.

Vrijwel geen enkel ander land laat het toe dat haar steden tijdens Oud & Nieuw transformeren tot oorlogsgebied. (Oog) artsen, burgemeesters, politie en samenleving wijzen bezorgd op de grote risico's, door het toegenomen zware (vaak illegale) vuurwerk. Het tast ook de luchtkwaliteit aan. Zo gaf het RIVM aan dat Den Haag de kroon spande met een concentratie van 1.118 microgram fijn stof per kubieke meter, terwijl de luchtkwaliteit al als ‘zeer slecht’ bestempeld wordt bij een waarde van tweehonderd microgram.

Voormalig burgemeester Van Aartsen sloot de evaluatie af door aan te geven dat er nu in de Nederlandse politiek een grondig landelijk debat moet worden gevoerd over vuurwerk. Van Aartsen heeft zijn mening niet onder stoelen of bank geschoven. Zo liet hij in een interview in het nieuwe jaar blijken dat de politiek actie moet ondernemen omdat het vermaak niet langer meer opweegt tegen de aangebrachte schade.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: “ Nu de landelijke politiek bezig is met de formatie, moeten de grote steden hun geluid laten horen en pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod. Den Haag moet daarin, als stad van Vrede en Recht, het voortouw nemen. Het feestelijk vieren van het nieuwe jaar wordt in andere landen ook gedaan met centraal georganiseerde Oud&Nieuw feesten. Het plezier is er daar niet minder om.”

Lees hier de bijdrage

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Den Haag zoekt nieuwe fractiemedewerker

De gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren Den Haag is op zoek naar een enthousiaste fractiemedewerker ter versterking van...

Lees verder

Pak ongezonde lucht rond Grotiusplaats aan

Het stadsbestuur wil een bouwproject op de Grotiusplaats van 500 appartementen toestaan. De Partij voor de Dieren vindt het o...

Lees verder