Doorbraak: Den Haag geeft onkos­ten­ver­goeding vervoer gewonde in het wild levende dieren


1 juli 2016

Het Haagse college van B&W heeft vannacht tijdens de raadsvergadering toegezegd 100.000 euro bij te dragen aan het vervoer van gewonde in het wild levende dieren. Het verzoek kwam van de Partij voor de Dieren en kreeg steun van een ruime meerderheid van de gemeenteraad: Haagse Stadspartij, PvdA, D66, SP, PVV, Groep de Mos, GroenLinks, Groep Okcuoglu en Islam Democraten.

Dierenambulance & Hospitaal Den Haag haalt dieren in nood op. Als burgers gewonde eekhoorns, egels, zwanen, vleermuizen of andere dieren in het wild melden bij de Dierenambulance, geeft de gemeente Den Haag tot dusver geen financiële bijdrage voor het ambulancevervoer. Andere gemeenten, waaronder Amsterdam, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp, geven wel een onkostenvergoeding.

Volgens de Flora- en faunawet (per 1 januari 2017 de Wet Natuurbescherming) heeft iedereen een zorgplicht voor in het wild levende dieren. Vanuit deze zorgplicht moet de gemeente volgens de Partij voor de Dieren voldoende financieel bijdragen aan het vervoer en de opvang van in het wild levende dieren in nood. Sinds de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad vertegenwoordigd is (2010), zet de partij zich in voor een onkostenvergoeding. Vannacht kreeg de partij een ruime raadsmeerderheid achter zich voor het voorstel om een ritbijdrage van 50.000 euro in 2017 en 50.000 euro in 2018 vrij te maken in de begroting voor de Dierenambulance Den Haag.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: “voor een dier zou het in het geval van noodhulp niet uit moeten maken of het een eigenaar heeft of niet. Iedereen heeft de plicht om voor een ziek of gewond dier te zorgen. Het is geweldig dat Den Haag in navolging van andere gemeenten het belang van die zorgplicht voor in het wilde levende dieren erkent en tot uitvoering brengt.”

Gerelateerd nieuws

Grootschalig bouwplan Koningin Julianaplein moet van tafel

Een groot aantal oppositiepartijen wil dat het huidige plan voor de grootschalige nieuwbouw op het Koningin Julianaplein van ...

Lees verder

Bescherm de natuur langs de Haagse kust

De Partij voor de Dieren heeft bij de bespreking van de Strandnota 2017-2022 ervoor gepleit om de natuur in het Haagse kustge...

Lees verder