Groot­schalig bouwplan Koningin Juli­a­na­plein moet van tafel


30 juni 2016

Een groot aantal oppositiepartijen wil dat het huidige plan voor de grootschalige nieuwbouw op het Koningin Julianaplein van tafel gaat. Zij dienden vandaag tijdens de raadsvergadering verschillende voorstellen in om de plannen aan te passen. De oppositiepartijen vinden dat het college en de coalitiepartijen zich met de steun voor het bouwplan laten gijzelen door de grondopbrengsten van de nieuw te bouwen torens en veel te weinig oog hebben voor een levendig en leefbaar plein, de belangen van de omwonenden en naastgelegen bedrijven.

Omwonenden en bedrijven vrezen voor aantasting van hun leefomgeving en overlast van de bebouwing. Bewoners van de woontoren krijgen een 90 meter hoog gebouw op slechts 24 meter afstand van hun woning. Bedrijven, zoals het naastgelegen New Babylon, vreest leegstand van winkels en de vergaderzalen door de komst van nieuwe detailhandel en een vergaderruimte in het nieuwe gebouw. Daarom schaarde de oppositie zich achter een motie van Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP die het college oproept de bebouwing niet voor de City Tower van Nieuw Babylon te concentreren, maar aan de Rijnstraat.

Het college blijft stellig vasthouden aan de gestelde kaders in het bestemmingsplan. Voor de huidige plannen zijn de financiën de rode draad geweest. Andere oplossingen om de ruimte in te richten en het gebouw van Stichthage aan te pakken worden in de wind geslagen. De projectontwikkelaar krijgt de touwtjes in handen ten kostte van de omwonenden en de passanten.

Volgens de oppositiepartijen zou de discussie over de grondopbrengsten in de raad moeten worden gevoerd, waarbij goed gekeken wordt naar alternatieven. Zo is er een plan uit 2015 van ‘Gemeentegrond Rijnstraat’ dat voorstelt een deel van de woningen te bouwen aan de Rijnstraat. Dit zou ook de gewenste grondopbrengsten opleveren. De leefbaarheid en aantrekkelijkheid moet daarin centraal staan en de belangen van omwonenden en bedrijven moeten voldoende worden meegewogen.

Gerelateerd nieuws

100.000 euro extra voor meer groen

Het college trekt 100.000 euro extra uit voor de aanleg van groen naar aanleiding van de actie ‘Dat kan Groener’, van Partij ...

Lees verder

Doorbraak: Den Haag geeft onkostenvergoeding vervoer gewonde in het wild levende dieren

Het Haagse college van B&W heeft vannacht tijdens de raadsvergadering toegezegd 100.000 euro bij te dragen aan het vervoer va...

Lees verder