Hond aange­reden op Sche­ve­ningse strand


9 september 2010

Afgelopen donderdag 2 september 2010 is alweer een hond aangereden op het strand van Scheveningen. Ditmaal voor strandtent “De kwartel”. De ongelukkige hond werd door een auto van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) geschept. Dat is al minstens de vierde keer dat een hond wordt aangereden. Driemaal kende de aanrijding voor de hond een dodelijke afloop. De eigenaar van de hond wil anoniem blijven maar is begrijpelijkerwijs erg aangeslagen door deze afschuwelijke situatie.

De KMAR reed volgens ooggetuigen veel te hard. De medewerkers van de KMAR hebben de hond naar de dierenarts gereden maar helaas was het al te laat.
Eerder toonde de gemeente na het overlijden van boxer Babs na een ongeval weinig medeleven. Dit was in maart 2009. Otto den Ouden van de gemeente Den Haag zei destijds in Hart van Nederland: “Je moet echt opletten als je op het strand bent. Er rijden auto’s, er is dus verkeer. Als je daar met hond of kind komt moet je wel heel erg goed op blijven letten”. Dat is dus de omgekeerde wereld volgens de Partij voor de Dieren. De auto’s dienen zich aan de maximum snelheid van 15 kilometer per uur te houden en de bestuurder van een auto is degene die zeer oplettend moet zijn. Mensen en dieren op het strand zijn zeer kwetsbaar omdat zij daar ontspannen spelen en zich van geen gevaar bewust (hoeven te) zijn.

Auto’s zouden slechts bij hoge uitzondering een ontheffing moeten krijgen voor rijden op het strand. En het allerbelangrijkste: Voertuigen zouden stapvoets moeten rijden en zeker in de nabijheid van mensen en dieren. Vanzelfsprekend heeft de bestuurder van een motorvoertuig in deze situatie de volledige verantwoordelijkheid wanneer een ongeluk zich voordoet. De huidige situatie is levensgevaarlijk. Daadkrachtige maatregelen van de kant van de gemeente Den Haag zijn onontbeerlijk. De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over de gevaarlijke situatie op het strand.