Opinie: Nieuw fast­food­be­drijf besmet Den Haag


24 november 2016

De wethouder binnenstad heeft deze week het zoveelste fastfoodrestaurant in het centrum geopend. Het nieuwe McDonald's-filiaal aan de Turfmarkt ligt ingebouwd in de nieuwe campus voor studenten en wordt gepasseerd door menig bezoeker van Den Haag vanaf Den Haag CS. Het is immoreel dat de gemeente het glas heft op de komst van een van ’s werelds grootste belastingontwijkers en veroorzakers van klimaatverandering. Waarom zou een stad met groene ambities geassocieerd willen worden met een fastfoodketen die geen enkel respect toont voor dierenlevens, het milieu, onze gezondheid en de geest van belastingwetten?

McDonald’s is nog altijd synoniem voor dierenleed. Voor bijvoorbeeld de kipnuggets in de 'Happy Meals' worden kuikentjes binnen zes weken vetgemest op een ruimte niet groter is dan een A4’tje per kip. Aan het eind van hun korte en ellendige leven worden de kippen zo goedkoop mogelijk geslacht en verwerkt. Hun vlees wordt omgevormd tot kipnuggets waarin de kinderen niet meer kunnen zien dat wat zij eten eerst een levend wezen was in plaats van een fabrieksproduct.

Elke seconde verkoopt McDonald's 75 hamburgers, verspreid over de hele wereld. De vee-industrie verbruikt enorm veel energie en water voor het produceren van die burgers. Voor de productie van 1 kilo rundvlees zijn 25.000 liter water en 25 kilo veevoer nodig. Om al dat veevoer te kunnen verbouwen worden regenwouden gekapt. De hoeveelheid broeikasgassen die bij de productie van het rundvlees vrijkomt, is dramatisch. Een koe stoot jaarlijks net zoveel uit als een auto die 70.000 km rijdt. De vleesindustrie is daarmee een grote veroorzaker van klimaatverandering.

In Den Haag wordt al flink gesnackt, meer dan gemiddeld in Nederland, zo schreef het AD vorige week nog. Veelbelovend voor de nieuwe McDonald's, slecht nieuws voor de Hagenaars en Hagenezen. Een op de zes Haagse kinderen kampt met overgewicht. De gemeente Den Haag probeert al jaren de overtollige kilo’s aan te pakken. Met dure campagnes als ‘Gezond is Vet’ probeert ze inwoners meer te laten bewegen en te kiezen voor een gezond dieet.

Dit is in pure tegenstrijd met het publiekelijk omarmen van nog een fastfoodrestaurant. Op een steenworp afstand liggen al twee andere filialen van hetzelfde bedrijf, en een Burger King en een KFC. Hoe meer in de buurt te snacken valt, hoe hoger het percentage bewoners met overgewicht in die buurt.

Den Haag wil een duurzame stad zijn en steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van duurzaamheid. In die ontwikkeling past de vestiging van een nieuwe McDonald's niet. De Partij voor de Dieren roept het Haagse College op om de komst van fastfoodgiganten in de toekomst tegen te houden, in plaats van te omarmen. Zeker, dat is niet altijd makkelijk. Toen Florence recent een tiende McDonald’s wilde weigeren, claimde het concern direct maar liefst 18 miljoen euro schadevergoeding van het Italiaanse stadsbestuur. Nogal brutaal, omdat McDonald’s ook te boek staat als een supersized belastingontwijker. Volgens de koepelorganisatie European Federation of Public Service Unions (EPSU) heeft McDonald’s al zeker 1 miljard aan belasting ontweken via ‘agressieve en potentieel illegale verbetering van een structuur die het betalen van aanzienlijke belastingaanslagen over het gehele continent moet vermijden’. Een bedrijf dat overheden, dieren, natuur en milieu onder zware druk zet en verzuimt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, verdient het niet om geopend te worden door een Haagse wethouder. Sluiting zou meer voor de hand liggen, maar zolang dat niet kan, is wegblijven de beste optie.

Gerelateerd nieuws

Initiatiefvoorstel ‘De stad gaat voor groen’ aangenomen

‘De stad gaat voor groen’, een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij, is gisteren door een...

Lees verder

Partij voor de Dieren: Niet honderden bomen kappen voor uitbreiding Madurodam

Madurodam wil uitbreiden en wil hiervoor het aangrenzende bos toe-eigenen en kappen. Terwijl dit bos onderdeel uitmaakt van e...

Lees verder