Opinie: Nieuw Spuiforum Den Haag: status gaat voor alles


12 oktober 2012

Den Haag heeft veel te bieden, zowel aan haar inwoners als aan de vele toeristen die jaarlijks de hofstad bezoeken. Strand, zee en duinen, het Binnenhof waar Nederland geregeerd wordt, koninklijke paleizen, het Internationaal Gerechtshof, het Vredespaleis, sportevenementen, Madurodam, mooie grachten en prachtige natuurgebieden. En niet te vergeten festivals als Parkpop, Crossing Border, Beatstad en Festival Classique. Daarnaast is Den Haag rijk aan musea, galerieën en theaters waar muziek, dans en zang samenkomen. Maar het is niet genoeg. Het moet groter. Aantrekkelijker. Prestigieuzer.

En zo bedachten wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie) en wethouder Marjolein de Jong (Cultuur, Binnenstad en Internationaal) het plan om het huidige Spuiplein in een nieuw jasje te steken. Een duur jasje, dat wel. Het nog niet zo oude Spuiplein gaat op de schop en de theaters die er nu staan krijgen onderdak in een nieuw muziekpaleis. Daarvoor wordt alles opengetrokken. Vooral de portemonnee. De nieuwe cultuurtempel kost de gemeente 180 miljoen euro. En dat in tijden van crisis.

De stad betaalt de rekening
En dan moet er ook nog bezuinigd worden. Diverse culturele instellingen (waaronder literair theater Branoul, theater De Regentes en het Koorenhuis) zijn de dupe van deze bezuinigingen en krijgen minder of zelfs helemaal geen subsidie meer van de gemeente. Die worden in de kou gezet terwijl het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium een warm onderkomen krijgen in het nieuwe muziekpaleis. Leg dat maar eens uit.

Er zijn meer ‘slachtoffers’. Het nieuwe Spuiforum moet een plek worden waar muziek, dans, evenementen en mensen samenkomen. Volgens wethouder De Jong een plek voor álle Hagenaars. En daar gaat zij behoorlijk de mist in. Misschien is mevrouw De Jong vergeten dat haar collega wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) in het kader van de bezuinigingen heeft besloten het niveau van de bijstandsnorm te verlagen? Door dit voornemen vervalt voor sommige mensen die van de bijstand leven in 2013 het recht op de Ooievaarspas. Een pas waarmee zij met korting onder andere naar theatervoorstellingen kunnen! Hoezo is het muziekpaleis voor iedereen?

Behoud Haagse identiteit
Het Spuiforum moet het Broadway van Den Haag worden. Waarom? We moeten niet willen hebben wat anderen hebben. Ons niet identificeren met anderen. Blijf uniek! Den Haag kan trots zijn op haar paradepaardjes en de gemeente moet koesteren wat de stad al bezit aan cultuur. Alleen investeren waar dat nodig is. Plekken en gebouwen kunnen opgeknapt worden en hoeven niet afgebroken te worden voor grote statusprojecten.Veel Hagenaren zitten niet te wachten op de cultuurtempel. Zijn dat cultuurbarbaren? Nee hoor. Het zijn wijze mensen die begrijpen dat je in deze tijd van bezuinigingen op de kleintjes moet letten. Je mag geen geld weghalen bij mensen en instanties om vervolgens datzelfde geld uit te geven aan onnodige prestige projecten. Eerlijk verdelen is het motto.

In november zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de plannen. Hoewel de Partij voor de Dieren milieu, dier, en natuur als speerpunten heeft, vindt zij onderwerpen als duurzaamheid en mededogen ook belangrijk. Daarom zal de Partij voor de Dieren tijdens de Commissiebehandeling op donderdag 18 oktober a.s. het college laten weten dat de bouw van het cultuurforum een enorme geldverspilling is en niet gepast als we tegelijkertijd zware bezuinigingen doorvoeren.

Gerelateerd nieuws

PPS en Partij voor de Dieren dienen amendement in

Den Haag, 10 oktober 2012 – De Politieke Partij Scheveningen en Partij voor de Dieren willen dat er een streep gaat door d...

Lees verder

Circussen zonder wilde dieren in Den Haag

Den Haag, 17 oktober 2012 – Tijdens de commissievergadering Leefomgeving vandaag heeft Marieke de Groot, raadslid van de P...

Lees verder