Op de Bres voor de paarden op de Loolaan


31 maart 2010

Afgelopen dinsdag was raadslid Marieke de Groot van de Partij voor de Dieren in Den Haag aanwezig bij een actie om aandacht te vragen voor de huisvestingsituatie van de paarden van de Loolaan. Deze paarden staan al langere tijd in een natte drap van modder en hun eigen uitwerpselen en hebben geen enkele mogelijkheid om op een droge plek te staan. De container die op het kleine slecht afgezette stukje grond staat en dient als schuilplaats is zo lek als een mandje. Eerder heeft de Landelijke Inspectiedienst (LID) van de Dierenbescherming twee paarden van dezelfde eigenaar in beslag genomen en elders ondergebracht.

Actie
De actie van afgelopen dinsdag was georganiseerd door Hagenees en radiopresentator Henk Bres. Hij wilde in gesprek gaan met de politieke partijen in de Haagse Gemeenteraad om tot een oplossing te komen. Echter, zo stelt Bres, mocht er geen oplossing komen dan haal ik de paarden volgende week zelf op en zorg voor goede huisvesting. Klik hier voor het volledige interview met Bres.
De belangstelling vanuit de politieke partijen voor de actie van Bres was teleurstellend. Alleen de Partij voor de Dieren en de VVD waren aanwezig.

Schriftelijke Vragen
Raadslid De Groot heeft aan de verantwoordelijke wethouder Baldewsing schriftelijke vragen gesteld over de paarden aan de Loolaan, die onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. De Groot wil onder andere weten of er bij de gemeente ook klachten binnen zijn gekomen over de eigenaar en welke stappen de gemeente naar aanleiding hiervan heeft ondernomen. Ook wil ze weten of de gemeente handhavende maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de eigenaar geen dieren meer kan mishandelen. “Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om de paarden te helpen”, aldus de Groot.

Houdverbod
In de Tweede Kamer pleit de Partij voor de Dieren voor een houdverbod voor mensen die niet goed met hun dieren omgaan. Nu is het bijna onmogelijk om een houdverbod in te stellen, maar, zo stelt de partij, mensen die al vaker de fout in zijn gegaan of niet in staat zijn voor hun dier te zorgen kunnen wat ons betreft op een houdverbod rekenen.

Paardenbesluit
De Partij voor de Dieren pleit in de Tweede Kamer al langer voor de komst van een Paardenbesluit. Via regelgeving dient de gezondheid en welzijn van paarden gewaarborgd te worden. Nu blijken autoriteiten op het gebied van de handhaving vaak met lege handen te staan. In een Paardenbesluit zouden minimumnormen moeten worden opgenomen op verschillende gebieden waaronder de gezondheid, huisvesting en verzorging van paarden. Indien er normen zijn die voorschrijven dat paarden onder andere recht hebben op een geschikte stal van een bepaalde afmeting, voldoende beschikking over vers water en juiste voeding en een droge ondergrond zouden praktijken zoals aan de Loolaan in Voorburg beter kunnen worden aangepakt.

Gerelateerd nieuws

Collegeonderhandelingen Den Haag

Den Haag, 26 maart 2010 – Informateur voor het nieuw te vormen college in de Haagse Raad Boele Staal, heeft vanavond beken...

Lees verder

Gemeente Den Haag te vroeg gestart met proef verwisselen meeuweneieren

Den Haag, 20 april 2010 - De gemeente Den Haag is vorige week als proef begonnen met het verwisselen van meeuweneieren doo...

Lees verder