Partij voor de Dieren wil 'Central Park' bij Den Haag CS


2 februari 2015

De gemeenteraad debatteert woensdag over de toekomst van het Koningin Julianaplein voor station Den Haag Centraal. De Partij voor de Dieren verzet zich fel tegen de plannen van het stadsbestuur om het plein vol te bouwen met een U-vormige betonkolos van 40 meter hoog, bestaande uit nieuwe woningen, winkels en een hotel. Fractievoorzitter Christine Teunissen: “De nieuwbouw leidt tot een onaangename omgeving waar dagelijks duizenden mensen de dupe van worden.” De Partij voor de Dieren wil het nu kale, tochtige en rommelige plein omvormen tot een groene stadsentree met allure die zich uitstrekt tot het Haagse Bos en zich als een groene loper uitrolt naar de oude binnenstad.

Teunissen: “De Partij voor de Dieren ziet het huidige lege en tochtige plein bij uitstek als een plek waar Den Haag kan vergroenen. De duizenden reizigers die het plein dagelijks passeren, de omringende bedrijven en omwonenden kunnen van een prettige groene omgeving genieten. Groen heeft veel bijkomende voordelen, zoals het filteren van vieze lucht en het verminderen van wateroverlast. Ook bieden de bomen, struiken en perken meer leefruimte voor verschillende diersoorten.”

De PvdD vindt dat het college blijk geeft van een kortzichtige visie als het denkt dat alleen woningen, winkels en hotels te stad iets opleveren. “Een groene omgeving biedt naast de vele voordelen voor mens en dier ook een direct economisch rendement gekoppeld aan ecologische vooruitgang”, aldus Teunissen.

De leefbaarheid rond Den Haag Centraal neemt steeds meer af door de nieuwbouw die al langere tijd aan de gang is in de buurt, zoals in het naastgelegen Wijnhavenkwartier. De bouwplannen voor het Spuikwartier komen daar nog bij. Teunissen: “De bouwwoede dreigt zich uit te breiden naar de enige nog open plek rond het station, terwijl er elders in de stad sprake is van leegstand.” De Partij voor de Dieren wil dat het stadsbestuur meer inzet op renovatie in plaats van nieuwbouw. In de wijde omtrek heeft de stad te kampen met leegstand. 12 % Van de kantoorpanden in Den Haag staat leeg en ook in het pas geopende Nieuw Babylon zijn nog veel winkel-, kantoor- en woningruimten beschikbaar.

Het plan voor een ‘Central park’ is onderdeel van het pleidooi van de Partij voor de Dieren voor drastische vergroening van Den Haag. Met 54 vierkante meter groen per inwoner, blijft Den Haag ver achter in de aanleg van groen vergeleken met Amsterdam en Rotterdam. Door jarenlang ontgroeningsbeleid via bezuinigingen op plantsoenonderhoud, heeft het stadsbestuur een groot groen begrotingstekort en moet het 15 miljoen aan achterstallig beheer wegwerken. Door de 5 miljoen die het aan groenonderhoud en extra groen besteedt, zal de achterstand zelfs in 2018 nog niet zijn ingehaald. De Partij voor de Dieren pleit daarom voor extra middelen voor groen, uit bijvoorbeeld het budget voor stadsentrees en citymarketing. “Door nu geld te besteden aan vergroening van het Koningin Julianaplein kan een mooi groen stadsplein ontstaan in plaats van een betonnen kolos”, aldus Teunissen.

Gerelateerd nieuws

PvdD: gebruik dier- en milieuvriendelijk strooimiddel bij gladheid

DEN HAAG, 29 januari 2015 - De Partij voor de Dieren heeft in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethou...

Lees verder

PvdD: gemeenten, treed op tegen dierenmishandeling en pleit voor landelijk houdverbod

De Partij van de Dieren heeft wethouder Boudewijn Revis (VVD) opgeroepen een brandbrief te sturen naar het kabinet om zo snel...

Lees verder