PvdD: gebruik dier- en mili­eu­vrien­delijk strooi­middel bij gladheid


29 januari 2015

DEN HAAG, 29 januari 2015 - De Partij voor de Dieren heeft in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gepleit voor het gebruik van een dier- en milieuvriendelijk middel om gladde wegen te bestrijden. Momenteel worden de wegen in Den Haag in geval van gladheid begaanbaar gehouden met strooizout. Strooizout bestaat uit natriumchloride en heeft als gevolg dat, als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt, planten en bomen worden aangetast, verzilting van de bodem optreedt, de poten van katten en honden ontstoken raken en vogels zichzelf vergiftigen door het eten van dit type zout. Alle reden dus om het gebruik van strooizout kritisch te benaderen.

Strooizout kan gemakkelijk worden vervangen door bijvoorbeeld dooikorrels, een even veilig alternatief middel voor het gladvrij houden van wegen op een manier die het welzijn van het leven in de buitenruimte respecteert.

Dooikorrels – op basis van calciumchloride – werken sneller en langer door dan strooizout bij lagere temperaturen, zonder dat planten en bomen worden aangetast, de bodem verzilt, onze honden en katten eronder lijden en vogels niet vergiftigd raken. Daar bovenop staat het gebruik van dooikorrels voor een duurzaam gebruik van allerlei materialen, waardoor de bruggen en wegen in de stad minder onderhoud vergen.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: ‘Strooizout veroorzaakt onnodig leed bij dieren en schade aan het milieu. De gemeente Den Haag wil graag voorop lopen met innovatief beleid; rekening houden met de omgeving door dooikorrels te strooien sluit hier naadloos op aan. Zo blijft Den Haag bij gladheid niet alleen veilig voor mensen, maar ook voor dieren.

Zie hier onze schriftelijke vragen

Gerelateerd nieuws

Haags initiatiefvoorstel 'DierEnZorg' met brede steun aangenomen

DEN HAAG, 22 januari 2015 – Vanavond is het initiatiefvoorstel ‘DierEnZorg’ in de Haagse gemeenteraad met ruime meerderheid a...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil 'Central Park' bij Den Haag CS

De gemeenteraad debatteert woensdag over de toekomst van het Koningin Julianaplein voor station Den Haag Centraal. De Partij ...

Lees verder