Partij voor de Dieren wil ophel­dering omvang illegale dieren­handel Den Haag


16 juli 2014

Partij voor de Dieren Den Haag wil dat het college met een plan komt om illegale dierenhandel sneller op te sporen en aan banden te leggen. Raadslid Christine Teunissen dringt hierop aan nadat de dierenpolitie vorige week 28 pups aantrof in een woning aan de Dautzenbergstraat. De honden zijn slachtoffer van illegaal handelen, dierenmishandeling en oplichting. De Partij voor de Dieren wil weten of er sprake is van een illegaal handelsnetwerk en spoort het college aan om hard op te treden tegen illegale dierenhandel.

Mensen die illegaal honden fokken, lappen het respect voor dieren vaak aan hun laars in hun blinde zucht zoveel mogelijk geld te verdienen aan puppy’s, met schrijnend dierenleed tot gevolg. Vorige week werden de 28 pups aangetroffen in zeer kleine ruimtes in slechte toestand. Een aantal hondjes bleek zo ernstig ziek te zijn dat een dierenarts ze moest laten inslapen. Ook verrichtte de handelaar medische ingrepen zoals het chippen van de pups, terwijl hij daarvoor niet was opgeleid.

In 2013 werden in Den Haag al verdachten aangehouden voor illegale handel in pups en kittens. De partij voor de Dieren heeft de burgemeester toen gevraagd actie te ondernemen in het driehoek overleg met het Openbaar Ministerie om illegale handel in dieren harder te bestraffen. In de antwoorden van de burgemeester kwam naar voren dat de gemeente Den Haag geen hogere straffen kan instellen voor illegale dierenhandel delicten en dat in 2013 in Den Haag geen vergelijkbare overtredingen zijn geconstateerd. De burgemeester heeft het onderwerp wel op verzoek van de Partij voor de Dieren onder de aandacht gebracht in het driehoeksoverleg.

Teunissen wil onder andere dat illegale handel opnieuw bij het driehoeksoverleg aan de orde komt en dat de omvang van malafide handel met dieren inzichtelijk wordt gemaakt. Ook heeft zij het college gevraagd voorlichting te geven aan de inwoners van Den Haag over het verantwoord aanschaffen van huisdieren. “Er wordt te licht gedacht over de mate waarin illegale handelspraktijken, waarvan dieren het slachtoffer worden, zich voordoen in Den Haag . Grote kans dat het probleem schrijnender is dan dat het lijkt”, aldus Teunissen.

Lees hier de schriftelijke vragen

Gerelateerd nieuws

Falend voorkeursbeleid circussen zonder wilde dieren

De Partij voor de Dieren heeft vandaag een teleurstellende reactie ontvangen van wethouder Revis (VVD) op haar vragen over he...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil cooling-down voor Schilderswijk

Naar aanleiding van de recente pro-Gaza en anti-IS demonstraties in de Schilderswijk voert de Haagse gemeenteraad vanavond ee...

Lees verder