PvdD: geen circus­dieren in Den Haag


2 juni 2014

De Partij voor de Dieren Den Haag heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over circussen met wilde dieren in Den Haag. Op dit moment staat Circus Renz International met Indische olifanten, Siberische steppenkamelen en Spaanse volbloedpaarden in Loosduinen. PvdD Den Haag vindt dat het gebruik van dieren in circussen zo snel mogelijk een einde aan moet komen.

Het gebruik van dieren in circussen voor het vermaak van mensen is niet meer van deze tijd en tast het welzijn van de dieren sterk aan. De trainingsmethoden, de huisvesting en het constante reizen van plaats naar plaats maken dat deze dieren een miserabel leven leiden in gevangenschap. De Partij voor de Dieren is dan ook blij met het door de regering aangekondigde verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Maar in de tussentijd hoeven gemeentes niet lijdzaam toe te zien en moeten zij actief circussen met wilde dieren weren op hun gemeentegrond.

Hoewel de gemeente Den Haag een voorkeursbeleid hanteert ten aanzien van circussen zonder wilde dieren, heeft Circus Renz International nu toch toestemming gekregen om op te treden met wilde dieren. De Partij voor de Dieren wil daarom onder andere van het college weten hoeveel circussen met dieren geen vergunning hebben gekregen sinds de uitvoering van het voorkeursbeleid. Daarnaast vraagt de PvdD of het college bereid is er voortaan actiever voor te zorgen dat de beschikbare ruimte voor circussen volledig wordt ingevuld door circussen zonder wilde dieren. Dit kan bijvoorbeeld door de beschikbare plaatsen en tijden te veilen waarbij circussen zonder wilde dieren voorrang krijgen.

Teunissen: “Ondanks het voorkeursbeleid staat er nu weer een circus in de stad voor vermaak dat ten koste gaat van dieren. De Partij voor de Dieren wil dat het college er alles aan doet om circussen zonder dierenleed naar Den Haag te halen.”