PvdD wil dat Den Haag zich inzet voor eerlijke handel


31 oktober 2014

De Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de dieren heeft samen met de PvdA, GroenLinks en D66 schriftelijke vragen gesteld over de ambities van het college om in 2015 in aanmerking te komen voor de titel ‘Fairtrade-gemeente’. De Partij voor de Dieren juicht toe dat de gemeente eerlijke handel wil stimuleren, maar het is noodzakelijk dat de uitspraken van de gemeente snel worden omgezet in resultaten en dat de wethouder concrete stappen zet om bij te dragen aan een meer rechtvaardige wereld.

Helaas is uitbuiting en dwangarbeid op veel plekken in de wereld dagelijkse realiteit. Eerlijke handel stelt boeren en producenten in ontwikkelingslanden beter in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving. Den Haag, als internationale stad van Vrede en Recht, moet winkels, bedrijven en horecagelegenheden daarom stimuleren om in eerlijk geproduceerde producten te handelen en moet daarnaast zelf ook eerlijke producten inkopen.

In 2011 heeft de Partij voor de Dieren al schriftelijke vragen gesteld over Den Haag als Fairtrade gemeente. Toen kregen we nul op het rekest. Het college vond het niet interessant. We zijn daarom blij met de ambities van de nieuwe wethouder. Het is belangrijk dat de gemeente concrete stappen neemt om de titel van Fairtrade gemeente te verdienen. Maar mocht Den Haag de titel behalen, dan mag de gemeente niet op zijn lauweren rusten. Voor de Partij voor de Dieren is het noodzakelijk dat eerlijke handel in de stad te allen tijde actief door de gemeente wordt bevorderd.

Raadslid Christine Teunissen: “We juichen de ambities van de wethouder toe, maar het behalen van de titel Fairtrade gemeente mag geen doel op zich zijn. Den Haag, als internationale stad van Vrede en Recht, is aan zijn stand verplicht blijvend bij te dragen aan een rechtvaardige wereld, zonder uitbuiting en dwangarbeid.