PvdD wil Japanse Duizend­knoop de stad uit


7 november 2018

De Japanse Duizendknoop is een beruchte invasieve exoot met een enorme groeikracht. De kosten van bestrijding rijzen de pan uit als de plant niet met spoed wordt aangepakt. De Partij voor de Dieren opent daarom de aanval op de plant. De partij roept de gemeente Den Haag per motie op zich aan te sluiten bij het landelijke actieplan tegen Aziatische Duizendknopen. Private partijen ontwikkelen dat op dit moment in samenwerking met verschillende provincies en gemeenten.

Onder tuiniers is de Japanse Duizendknoop een gevreesde verschijning. De plant groeit met gemak door asfalt en funderingen heen, en is zo groot dat naburige, inheemse soorten het onderspit delven. De wortels van de plant reiken metersdiep en uit ieder stukje kan een nieuwe plant groeien. De Japanse Duizendknoop is dan ook alleen met de grootste moeite uit te roeien.

De gemeente heeft in 2017 de vele tientallen Haagse groeiplaatsen van de ‘horrorplant’ geïnventariseerd. Grote groepen Japanse Duizendknoop bevinden zich bijvoorbeeld langs het spoor bij het Prins Clausplein en in het Westduinpark bij Duindorp. Experts van stichting Probos geven aan dat de bestrijding van de exoot de gemeente in de toekomst honderdduizenden euro’s kan gaan kosten.

Om dergelijke schadeposten voor te zijn, roept raadslid Robert Barker (PvdD) de gemeente nu op tot actie: “Van het stadsbestuur hoorden we dat de gemeente de plant incidenteel met stoom en heet water bestrijdt, met wisselende resultaten. Deze ondoelmatige aanpak zorgt ervoor dat de Japanse Duizendknoop zich steeds verder uitbreidt en binnenkort niet meer te bestrijden is. De gemeente moet de plant systematisch aanpakken. Wij willen dat de gemeente meedoet met het landelijke actieplan. Zo kunnen we onze inheemse, Haagse natuur tijdig beschermen.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

PvdD pleit voor verbod op staandwantvissen in Haagse wateren

Op verzoek van de Partij voor de Dieren zal er een debat plaatsvinden over een verbod op staandwantvissen in de Haagse watere...

Lees verder

Robin Smit geïnstalleerd als raadslid

Vandaag neemt onze Robin Smit plaats in de gemeenteraad! Samen met Robert Barker gaat hij de Partij voor de Dieren vertegenwo...

Lees verder