PvdD wil steun gemeente voor opvang en vervoer gewonde dieren


6 oktober 2014

De Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de gemeentelijke bijdrage voor opvang en vervoer van in het wild levende dieren in nood. De Haagse Dierenambulance draait deze week overuren om jonge zwanen in nood te helpen. Dieren in de stad staan steeds vaker onder druk door bebouwing en het toegenomen verkeer. De PvdD wil dat de gemeente in gesprek gaat met de Dierenambulance om te kijken op welke manier de gemeente de opvang en het vervoer van dieren in nood kan ondersteunen.

Dierenambulance Den Haag e.o. rukt nu drie keer per dag uit voor jonge zwanen in nood. In de stad ondervinden deze dieren meer problemen bij het opstijgen waar zij ongeveer 12 meter voor nodig hebben. De leefomgeving van in het wild levende dieren komt meer onder druk te staan. Door de nieuwbouw van de afgelopen jaren en door toenemend verkeer zijn activiteiten explosief toegenomen, vooral in voorheen rustige wijken als Ypenburg en Wateringse Veld. Dieren ondervinden last van obstakels tijdens een vliegroute of bij het oversteken van een drukke autoweg.

De gemeente Den Haag geeft geen enkele vergoeding voor het vervoer en de opvang van in het wild levende dieren die in de openbare ruimte gewond raken. In andere gemeenten zoals Leidschendam-Voorburg gebeurt dit wel.

Raadslid Christine Teunissen: “Den Haag zou het voorbeeld van Leidschendam-Voorburg moeten volgen en zich verantwoordelijk moeten voelen voor wilde dieren in nood. De gemeente keurt steeds maar bouwplannen goed, hoe hoger hoe beter. De keerzijde daarvan is de slachtoffers die vallen onder dieren. Naast het ondersteunen van de Dierenambulance moet de gemeente bij de inrichting van de openbare ruimte rekening houden met dieren.”