Opinie: Shell op het Malieveld, op kosten van de burger


5 oktober 2017

Shell Generation Discover staat weer op het Malieveld. Een mede door de gemeente gesubsidieerd techniekfestival, waar, zoals de naam al zegt, voor kinderen veel te ontdekken valt. Net als vorig jaar. Toen warmden enorme reclameborden de aanwezige jonge generatie op voor GTL Fuel, een dieselvariant die gemaakt wordt van aardgas. Kinderen mochten zelfs aan flesjes met het spul ruiken. Hartstikke chill, natuurlijk. Wel jammer dat het net zoveel broeikasgas uitstoot als diesel. Drie keer raden wie GTL Fuel produceert.

Los van de kindermarketing is het vreemd dat Shell 100.000 euro heeft gekregen van de gemeente voor “techniekonderwijs” in het kader van dit festival. Waar heeft Shell die ton nou werkelijk voor nodig? In 2016 was Shells jaarwinst 6,75 miljard euro. Dat is 67.500 keer een ton. Je moet veel lef en weinig schaamte hebben om, zwemmend in een olietanker vol geld, überhaupt zo’n subsidie aan te vragen. Het stadsbestuur verstrekte de subsidie toch, en sluit niet uit dat het bedrijf dit jaar weer 100.000 euro ontvangt.

Tijdens het debat in de commissie werd ook duidelijk dat de VVD en Groep de Mos de grootste moeite hebben met het feit dat Shell door de rechter veroordeeld is voor het overspoelen van de Nigerdelta met aardolie. Hoe durft de Partij voor de Dieren Shell weg te zetten als criminele organisatie. Zouden ze dat tegen de rechter ook hebben gezegd?

Het is natuurlijk wel bijzonder om je als gemeente Den Haag, internationale stad van Vrede en Recht, te associëren met een bedrijf dat voor zulke zaken is veroordeeld. De Partij voor de Dieren vindt dat het college die fout dit jaar niet opnieuw moet maken. Laten we duurzaamheidscriteria voor subsidies aan techniekonderwijs zo snel mogelijk invoeren en duurzaam techniekonderwijs toejuichen. We hebben al die techneuten hard nodig voor de energietransitie. Tegen Shell zeggen we: loop naar de pomp!

Christine Teunissen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad

Gerelateerd nieuws

Gemeente gaat Leefstraten stimuleren

Een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren moet het makkelijker gaan maken voor bewoners om een Leefstraat aan te legg...

Lees verder

Opinie: Gooi Eneco niet te grabbel

Het Haagse stadsbestuur wil van de gemeentelijke aandelen in Eneco af. Genoemde reden? Te weinig invloed op de bedrijfsvoerin...

Lees verder