Uitbanning stal­branden weer een stap dich­terbij


1 februari 2012

Den Haag, 1 februari 2012 – Tijdens de vergadering van Commissie Bestuur van de Haagse gemeenteraad heeft de burgemeester toegezegd landelijk aan te dringen op regels voor brandveilige stallen. Ook zal de brandweer met een plan van aanpak komen om via voorlichting en het nemen van preventieve maatregelen het ontstaan van branden in dierverblijven te voorkomen.

Naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren sprak de Commissie Bestuur vandaag over de brandveiligheid van dierverblijven. Op dit moment vallen dieren in het Bouwbesluit, dat de bouwtechnische eisen stelt aan nieuwbouw en verbouw dieren gelijk aan lichte industrie. Dieren hebben nu dus net zoveel bescherming als wc-rollen. Het is nu dus niet verplicht om dierverblijven te voorzien van brandmelders en brandblussers of zelfs maar bluswater.

In Den Haag zijn dan wel geen megastallen, maar wel maneges, asielen, pensions en stadsboerderijen en niet te vergeten de Koninklijke Stallen. Deze dieren verdienen ook bescherming tegen brand. En hoewel de kans op brand dan misschien klein mag zijn, zijn de impact en gevolgen groot. Naast het enorme dierenleed, heeft het zeker ook gevolgen voor de ondernemer, de brandweer ter plaatsen en de bevolking.

Tijdens de vergadering heeft de burgemeester het belang van goede regels onderstreept en toegezegd om een brief te sturen naar de Rijksoverheid om aan te dringen op landelijke regelgeving. Ook de Brandweercommandant onderscheef het belang van het nemen van preventieve maatregelen. De brandweer zal dan ook komen met een plan van aanpak om actief voorlichting te geven over preventieve maatregelen en te controleren om brand in dierverblijven te voorkomen. Fractievoorzitter Marieke de Groot: “Stalbranden zorgen voor onnoemelijk veel leed voor mens en dier. Wij zijn dan ook blij met de toezeggingen van de burgemeester en de brandweercommandant. De broodnodige landelijke regelgeving op dit gebied komt zo weer een stap dichterbij.”


Gerelateerd nieuws

Den Haag blijft mijlenver achter op dierenwelzijnsgebied

Den Haag, 26 januari 2012 – Vanavond heeft een meerderheid van de gemeenteraad tegen het initiatiefvoorstel Dierenwelzijn ...

Lees verder

Stop met subsidiëren Vlaggetjesdag

Den Haag, 15 februari 2012 - De Haagse gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren dient morgen een motie in om de j...

Lees verder