Urban agri­culture in de Binck­horst


12 januari 2012

Den Haag, 12 januari 2012 – De Binckhorst heeft de hoogste kantorenleegstand van Den Haag en volgens de Haagse Kantorenmonitor zal dit alleen maar toenemen. Leegstand heeft een negatieve invloed op het vestigingsklimaat, leefbaarheid en gevoel van veiligheid. De Partij voor de Dieren wil daarom urban agriculture op de Binckhorst stimuleren. Dit zijn twee vliegen in één klap, urban agriculture heeft namelijk ook positieve effecten op natuur, milieu en sociale samenhang.

De kantorenleegstand is een groot probleem in heel Nederland. In Den Haag staat 9,9% van de kantoren leeg, een oppervlakte van 477.500 m2. Leegstand trekt leegstand aan, heeft een negatieve invloed op het gevoel van veiligheid en het vestigingsklimaat voor winkels en bedrijven. Daarnaast is het natuurlijk zonde van de ruimte, vooral in een stad waar ruimte al schaars is.

In de Binckhorst is de leegstand volgens de Haagse Kantorenmonitor het hoogst, maar liefs 30% staat leeg en de verwachting is dat dit toeneemt tot 45%. Een kwart van de leegstaande panden hier staat al meer dan vier jaar leeg. Wat de Partij voor de Dieren betreft is het daar nu ook klaar mee. Daarom stelt de Partij voor de Dieren voor dat het gebied gebruikt gaat worden voor urban agriculture oftewel stadslandbouw. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van daktuinen en kassen.

Stadslandbouw vergroot de binding tussen de inwoners van de stad en hun voedsel, versterkt de sociale samenhang en is beter voor het milieu. In grote steden als New York, Londen en Chicago heeft de stadslandbouw al een grote vlucht genomen. Volgende week zal de commissie Bestuur zich buigen over de aanpak van de kantorenleegstand en zal de Partij voor de Dieren haar plan toelichten. Marieke de Groot: “In plaats van door te gaan met business as usual moet de gemeente met een innovatief plan komen om de leegstand aan te pakken. Met stadslandbouw op de Binckhorst kan daar een eerste stap mee gemaakt worden.”

Gerelateerd nieuws

Zeg "Ho Ho Ho" tegen dierenleed deze kerst

Den Haag 15 december 2011 – De Partij voor de Dieren Den Haag roept alle inwoners van Den Haag op om de kerst diervriendel...

Lees verder

Recht of onrecht voor alle dieren in Den Haag

Den Haag, 16 januari 2012 – “Het is aanstaande woensdag erop of eronder voor de dieren in Den Haag” zegt Marieke de Groot,...

Lees verder