V.L.N.R: ruime meer­derheid voor baan­brekend Haags klimaatpact


13 juni 2017

Haagse raadsfracties van Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks, D66, Haagse Stadspartij, CDA, VVD en ChristenUnie/SGP hebben deze week een Haags klimaatpact gesloten. De partijen komen met dit plan om Den Haag ‘Parijsproof’ te maken. De partijen willen in de coalitieperiode 2018-2022 een stevige bijdrage leveren om de 1,5-gradendoelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs te behalen. Het klimaatpact komt op een belangrijk moment, in de voorbereiding van de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. “Met de huidige inzet halen we de doelstellingen van Parijs niet. Het is essentieel dat we de krachtige maatregelen uit dit klimaatpact straks terug kunnen vinden in de verkiezingsprogramma’s,” zegt PvdD-raadslid Christine Teunissen.

Unieke samenwerking tussen acht partijen

Het Haags klimaatpact van acht verschillende partijen is uniek. Niet eerder zijn zoveel gemeeteraadsfracties van politieke partijen het op hoofdlijnen met elkaar eens geworden over hun inzet richting de verkiezingen en de periode daarna. Het akkoord geeft tientallen punten ter vermindering van de CO2-uitstoot in Den Haag.

In het Haags klimaatpact staan een groot aantal maatregelen waarmee de gemeente toewerkt naar de doelstellingen uit het klimaatakkoord. Zo wordt al het gemeentelijk vastgoed klimaatneutraal en komt er een fonds om rendabele duurzaamheidsinvesteringen te versnellen. Daarnaast gaat de gemeente in de stad voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer voorrang geven in haar verkeersbeleid.

Aandacht voor vleesvermindering

Het is ook voor het eerst dat zoveel partijen zich hebben geschaard achter voorstellen om vegetarisch eten te stimuleren en als standaard aan te bieden binnen de gemeentelijke organisatie en op bijeenkomsten die de gemeente organiseert. Door vlees en vis alleen nog op verzoek aan te bieden, wordt de norm omgedraaid. Deze maatregel komt voort uit "Carnivoor? Geef het door!", een concept van prof. Dr. Henriette Prast. Teunissen: "Het is een enorme doorbraak dat dit unieke concept van prof. Prast eindelijk breed doorgevoerd wordt, omdat de consumptie van vlees een van de grootste klimaatontwrichters is."

Parijs-akkoord

Vorig jaar stemden 200 landen, waaronder Nederland, in met het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee heeft Nederland zich gecommitteerd aan het streven dat de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 graad. Aangezien meer dan de helft van alle CO2-uitstoot afkomstig is uit stedelijk gebied, is het belangrijk dat steden klimaatbeleid voeren dat werkelijk zoden aan de dijk zet.

Het Haagse Klimaatpact is ondertekend door Christine Teunissen (Partij voor de Dieren), Monique van der Bijl (VVD), Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP), Alphons Jacobs en Michel Rogier (CDA), Joeri Oudshoorn (Haagse Stadspartij), Arjen Kapteijns (GroenLinks), Dennis Groenewold en Anne Toeters (D66) en Lobke Zandstra (PvdA).

Lees hier het Haags klimaatpact.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Pleit voor krimp, niet voor groei Rotterdam The Hague Airport

De gemeente Den Haag pleitte twee weken geleden bij de Provincie Zuid-Holland voor uitbreiding van Rotterdam The Hague Airpor...

Lees verder

Den Haag roept ABP op zich terug te trekken uit fossiel

In navolging van gemeenten als Amsterdam, Leiden en Utrecht, roept nu ook de gemeente Den Haag pensioenfonds ABP in een brief...

Lees verder