Opinie: Pleit voor krimp, niet voor groei Rotterdam The Hague Airport


8 juni 2017

De gemeente Den Haag pleitte twee weken geleden bij de Provincie Zuid-Holland voor uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport. Na een oproep van VVD, CDA en D66, heeft het college van B&W besloten een toespraak met die strekking te houden op een provinciale hoorzitting over dit vliegveld.

Het is vreemd dat het college zo gedwee de oren laat hangen naar deze drie partijen. Samen bezetten ze maar 14 van de 45 raadszetels – nog geen derde deel van het totaal. De Partij voor de Dieren vindt het jammer dat het college ons niet eerder heeft laten weten dat partijen geen meerderheid nodig hebben om hun zin te krijgen. Van die mogelijkheid hadden wij met genoegen gebruik gemaakt.

Het pleidooi van het college is extra vreemd als je kijkt naar de ambities en doelstellingen van de gemeente. Zo wil de gemeente in 2040 klimaatneutraal zijn en is de gemeente ook gebonden aan het klimaatakkoord van Parijs, dat stelt dat de temperatuurstijging op aarde beperkt moet blijven tot maximaal 1,5 °C. Aangezien vliegverkeer een van de grootste veroorzakers is van de opwarming van de aarde, is het pleidooi van het college regelrecht in strijd met deze doelstellingen.

In de omgeving van het vliegveld moet je voorstanders van uitbreiding met een lampje zoeken. De omwonenden beven iedere ochtend uit hun bed door de rakelings overvliegende gevaartes en merken dat de geluidsoverlast toeneemt door afwijkende vliegroutes, ook al stijgt het aantal vluchten niet. Ze hebben herhaaldelijk tegen uitbreidingen gedemonstreerd.

Het college moet over de eigen gemeentegrenzen heen kijken en de klachten van omwonenden serieus nemen. Ook moet het zijn eigen klimaatdoelstellingen serieus nemen en pleiten tegen de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport. Verleg de focus van vliegen naar treinen binnen Europa en verminder het aantal binnen-Europese vluchten. De resterende vluchten moeten op zo schoon mogelijke technologieën gebaseerd zijn. Alleen op die manier krijgen we Den Haag klimaatneutraal.

Naar aanleiding van deze toespraak van de gemeente heeft de Partij voor de Dieren schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Christine Teunissen
Fractievoorzitter
Partij voor de Dieren Den Haag

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: 'Nieuw compromis uitbreiding Madurodam is onacceptabel'

“Onacceptabel” noemt gemeenteraadslid Christine Teunissen (PvdD) het compromis dat coalitiepartijen in de achterkamertjes slo...

Lees verder

V.L.N.R: ruime meerderheid voor baanbrekend Haags klimaatpact

Haagse raadsfracties van Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks, D66, Haagse Stadspartij, CDA, VVD en ChristenUnie/SGP hebbe...

Lees verder