Vuurwerk: een drama voor mens en dier!


29 december 2010

Verkopen en afsteken van vuurwerk is geregeld in het Vuurwerkbesluit. Afsteken van vuurwerk is toegestaan in de periode van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Jammer genoeg wordt vaak dagen eerder vuurwerk afgestoken waardoor veel dieren, maar natuurlijk ook mensen, langdurig stress ervaren.

Ieder jaar lopen katten en honden van huis weg in blinde paniek door harde knallen en lichtflitsen. Veel eigenaren zien zich genoodzaakt om hun dier tijdens de jaarwisseling medicijnen toe te dienen waardoor het dier versuft raakt. Het is belangrijk dat eigenaren zich goed laten informeren door hun dierenarts. Sommige middelen, zoals Vetranquil, Calmivet en Sedalin werken namelijk niet alleen versuffend voor het dier maar versterken ook het gehoor. Het dier heeft in dit geval nog meer last van de harde geluiden maar is niet meer in staat om te reageren nu enkel de spieren zijn verslapt!
De Partij voor de Dieren Den Haag heeft raadsvragen gesteld om de overlast van vuurwerk in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling tot een minimum te beperken. Wij zijn benieuwd naar de antwoorden. Klik hier voor de vragen: http://denhaag.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/raadsvragen/i/2085

In de vragen wordt tevens aandacht besteed aan de enorme hoeveelheid afval tijdens de jaarwisseling. Ieder jaar moet er 350 tot 600 kuub afval worden opgeruimd en dat alleen al in Den Haag. De Haagse fractie van de Partij voor de Dieren heeft het college gevraagd niet eerst de in het oog springende locaties schoon te maken maar eerst aandacht te besteden aan risicovolle gebieden zoals hondenuitlaatplaatsen, kinderspeelplaatsen en fietspaden. Wij willen immers allemaal graag zo snel mogelijk weer spelen, wandelen met onze hond en fietsen zonder risico op lekke banden.

Wist u trouwens dat 30% van de mensen tijdens de jaarwisseling niet op straat durft te komen? Ook mensen met luchtwegproblemen hebben heel veel last van de rook en fijnstof die door het vuurwerk in de lucht terecht komen. Veelal worden zij gedwongen binnen te blijven of medicijnen te gebruiken om de klachten niet uit de hand te laten lopen.

Wat de Partij voor de Dieren betreft komt er een verbod op particulier vuurwerk. Gelukkig is onze Tweede Kamer fractie daar mee bezig. In de tussentijd zullen wij in Den Haag het college blijven bestoken met vragen over hoe de overlast kan worden beperkt en zullen wij vragen om vuurwerk centraal af te steken zodat vuurwerkliefhebbers toch kunnen genieten zonder de gevaren en overlast voor de rest van de inwoners van onze mooie stad achter de duinen.

Gerelateerd nieuws

Nieuwjaarsbijeenkomst Partij voor de Dieren Den Haag in Eethuis de Zon

Op zondag 9 januari organiseert de Partij voor de Dieren Den Haag e.o. een nieuwjaarsbijeenkomst in Eethuis de Zon, Dunne ...

Lees verder

Honden hebben ruimte nodig!

Honden hebben ruimte nodig! Een van de speerpunten van de Partij voor de Dieren, is het verbeteren van het huidige onr...

Lees verder