Raads­vragen over Eat green at Work


Indiendatum: mrt. 2011

Den Haag, 31 maart 2011

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

In verband met de landelijke campagne “Eat green at Work”, stellen ondergetekenden - onder verwijzing naar artikel 38 van het Reglement van Orde - de volgende vragen:

Ons eetpatroon met veel vlees- en visconsumptie is ongezond voor mensen en slecht voor het milieu. Het ziet ernaar uit dat in opkomende economieën zoals China en India men ons consumptiepatroon gaat overnemen. Wetenschappers hebben berekend dat we dan over 40 jaar 2,8 aardbollen nodig hebben om iedereen te voeden. Nog afgezien van alle andere problemen zoals dierenleed, broeikasgasuitstoot en verlies aan biodiversiteit die aan een grote vlees- en visconsumptie kleven. Een dagje vegetarisch eten is naast lekker en hip dus ook gezond en goed voor mens, dier en milieu.

1. Bent u bekend met de landelijke campagne "Eat green at Work" (www.eatgreenatwork.nl) waarbij één dag per week een lekkere lunch zonder vlees en vis wordt gepromoot op de werkvloer en in de bedrijfsrestaurants: de EatGreendag?

2. Bent u met ons van mening dat de landelijke campagne “Eat green at Work” prima past in het kader van de nota “Op weg naar een duurzaam Den Haag” en de gemeente zal helpen bij het bereiken van haar klimaatdoelstellingen?

3. Bent u bereid om, net als gemeente Amsterdam, mee te doen aan de "Eat green at Work"- campagne en één vegetarische maaltijd per week binnen de gemeentelijke instellingen te promoten?

Met vriendelijke groet,


Marieke de Groot
Partij voor de Dieren

Joris Wijsmuller
Haagse Stadspartij

Tobias Dander
D66

Arjen Kapteijns
Groen Links

Bas Sepers
Partij voor de Arbeid

Indiendatum: mrt. 2011
Antwoorddatum: 10 mei 2011

Den Haag, 10 mei 2011
Inzake: Eat green at work
De gemeenteraad
De raadsleden de heren G.H.M. Wijsmuller, A.J.F. Kapteijns, I.D. Sepers, T.U. Dander en mevrouw M.J.E. de Groot hebben op 31 maart 2011 een brief met daarin drie vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Overeenkomstig artikel 38 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoordt het college deze vragen als volgt.

Ons eetpatroon met veel vlees- en visconsumptie is ongezond voor mensen en slecht voor het milieu. Het ziet ernaar uit dat in opkomende economieën zoals China en India men ons consumptiepatroon gaat overnemen. Wetenschappers hebben berekend dat we dan over 40 jaar 2,8 aardbollen nodig hebben om iedereen te voeden. Nog afgezien van alle andere problemen zoals dierenleed, broeikasgasuitstoot en verlies aan biodiversiteit die aan een grote vlees- en visconsumptie kleven. Een dagje vegetarisch eten is naast lekker en hip dus ook gezond en goed voor mens, dier en milieu.

1. Bent u bekend met de landelijke campagne "Eat green at Work" (www.eatgreenatwork.nl) waarbij één dag per week een lekkere lunch zonder vlees en vis wordt gepromoot op de werkvloer en in de bedrijfsrestaurants: de EatGreendag?
Ja. De landelijke campagne wordt georganiseerd door de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB). De strekking is, dat één maal per week een vegetarisch gerecht in de bedrijfsrestaurants wordt gepromoot.

2. Bent u met ons van mening dat de landelijke campagne “Eat green at Work” prima past in het kader van de nota “Op weg naar een duurzaam Den Haag” en de gemeente zal helpen bij het bereiken van haar klimaatdoelstellingen?

De landelijke campagne Eat green at work past als activiteit ter uitvoering van de Nota Op weg naar een duurzaam Den Haag en de daarvoor gevoerde campagne om van de gemeente een voorbeeldgemeente te maken. BSD/2011.508 2

3. Bent u bereid om, net als gemeente Amsterdam, mee te doen aan de "Eat green at Work"- campagne en één vegetarische maaltijd per week binnen de gemeentelijke instellingen te promoten?

Uitgangspunt voor het restauratieve beleid van de gemeente is de eigen verantwoordelijkheid en de keuzevrijheid van ieder die van de gemeentelijke restauratieve voorzieningen gebruik maakt. De focus van de gemeente ligt daarom op het creëren van voldoende aanbod van gezonde voeding. In de gemeentelijke panden waar een bedrijfsrestaurant is, is een ruim assortiment aan vegetarische producten op het dagelijkse menu opgenomen. Deze restaurants zijn in beheer bij het IDC. Voor de dagelijkse voeding kan ieder daar een lunch samenstellen zonder vlees of vis. Het IDC zal een vegetarische lunch in het weekmenu opnemen. Bij de promotie van deze vegetarische lunch zal vanhet campagnemateriaal van Eat green at work gebruik gemaakt worden.

Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, de burgemeester,
mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen

Interessant voor jou

Raadsvragen over losloopgebieden in het centrum

Lees verder

Raadsvragen Huisvesting en financiële nood Het Knagertje

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer