Bijdrage Afdoening motie houd woord


Twee­mi­nu­ten­debat

14 september 2022

Voorzitter,

We hebben dit onderwerp geagendeerd omdat toezeggingen structureel niet goed worden bijgehouden. Er zijn talloze voorbeelden hiervan te geven. In de afdoening wordt verwezen naar de besluitenlijst waarin toezeggingen worden vastgelegd, maar als er geen systeem is om te checken of toezeggingen ooit worden nagekomen is een besluitenlijst gewoon een lijst zonder betekenis. Aan het presidium daarom de vraag waarom er niet een register wordt bijgehouden waarin alle toezeggingen staan en ook wordt aangegeven of en wanneer die zijn afgedaan? Burgemeester Remkes was hier een groot voorstander van, omdat zo de toezegging meer vergelijkbaar kon worden met moties.

In de afdoening van deze motie staat verder dat het college actief de raad informeert over het afdoening van toezeggingen. Over het algemeen gebeurt dat weinig. In brieven staat vaak niet of een toezegging wordt afgedaan en van welke vergadering dit komt. Kan dit niet beter? Kan het college niet net als het Rijk een systeem hebben om toezeggingen bij te houden?

Tot slot, heeft de burgemeester voorgesteld dat het presidium dit onderwerp verder bespreekt met het nieuwe college. Dit lijkt me verstandig. Ik denk echter dat er meer moet gebeuren dan een gesprek. Er moet gewoon een structurele monitoring komen op toezeggingen.

Interessant voor jou

Bijdrage Maria Stuartplein inrichting openbare ruimte

Lees verder

Bijdrage Kadernota Subsidiebeleid Den Haag 2020-2023

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer