Bijdrage cie Ruimte Spuiforum


18 oktober 2012

Voorzitter, de Partij voor de Dieren kan zich geheel niet vinden in de plannen voor het Spuiforum. Het gaat ten koste van instellingen in de stad, kost klauwen met geld en het is zeker niet de tijd hiervoor. Ik heb dan ook een aantal vragen voor de wethouder.

Voorzitter, het Spuiforum moet het Broadway van Den Haag worden. Opmerkelijk want wethouder Smit verzekerde mij er twee weken terug nog van dat Den Haag zich niet moest vergelijken met steden als New York en Parijs. Blijkbaar mogen hier alleen vergelijkingen gemaakt worden die het college uitkomen.

Voorzitter, de bouw van het nieuwe Spuiforum kost de gemeente € 180 miljoen euro. En dat in deze tijd van bezuinigingen. Nu las ik in het AD van 17 oktober dat het Spuiforum mogelijk nog meer geld gaat kosten en dat de gemeente Den Haag er rekening mee houdt dat ze jarenlang € 1 miljoen euro extra kwijt is aan de exploitatie. Klopt dit?

Voorzitter, dan zitten we ook nog met de situatie dat de rijksoverheidsgebouwen achter het danstheater binnenkort geheel vrij komen. Laten we daar iets creatief en cultureels mee doen.

Voorzitter, ik vind dat er wel erg hoge verwachtingen worden gesteld aan het nieuwe gebouw. Het nieuwe dans- en muziekcentrum moet bijdragen aan een betere internationale uitstraling van Den Haag en meer bezoekers trekken, zowel uit Den Haag als daarbuiten. Het moet dé trekpleister van de stad worden.

Dat hebben we eerder gehoord. Bijvoorbeeld bij de bouw van de Megastores in het Laakkwartier. Megastores zou ook een trekpleister worden en een groot aantal bezoekers trekken. Maar het verwachte publiek bleef weg. Wat als het nieuwe Spuiforum niet aan de volwachtingen voldoet? Renoveren of platgooien en er weer iets anders voor in de plaats zetten? En hoe wordt dit iets van alle Hagenaars als we tegelijkertijd op de Ooievaarspas bezuinigen? Mijn fractie vraagt zich dan ook af of de verwachte bezoekersaantallen ergens op gebaseerd zijn? Mensen hebben straks veel minder te besteden. En is daar rekening mee gehouden, met de gevolgen van de crisis en bijvoorbeeld de verhoogde woon- en zorglasten?

Voorzitter, als ik de conceptontwerptekeningen bekijk, vraag ik mij af waarom het allemaal zo groot en luxueus moet. Het statige gebouw kan burgers afschrikken, het ziet er uit alsof het voor de ‘gewone burger’ niet betaalbaar is Hoe verdient de gemeente de kosten van de bouw van het nieuwe Spuiforum terug? Worden deze kosten verhaald bij de bezoekers? Stijgende toegangsprijzen waardoor het voor weer minder mensen financieel mogelijk wordt?

Voorzitter, het Spuiplein wordt ook nog als excuus aangevoerd in deze plannen. De plek wordt niet optimaal benut en trekt weinig publiek. Dat is ook niet zo gek gezien het een kaal lelijk en winderig plein is met gehavende spekgladde stenen als ze nat zijn. Maar om een lelijk ontwerp op te lossen met een nog lelijker gebouw is geen oplossing.

De Partij voor de Dieren ziet graag het plan voor het Spuiforum in de oud papier bak. In deze tijden is een dergelijke financiële uitspatting niet te verantwoorden. Wat betreft het Spuiplein, dat kan zeker aantrekkelijker worden. Om met de woorden van de PvdA te spreken: Dit plein functioneert momenteel in het geheel niet en een nieuw gebouw, hoe prachtig ook, zal aan dat feit niets of te weinig veranderen.

De Partij voor de Dieren ziet hier liever een mooi groen park, dat mensen ook echt uitnodigt om er te zitten. Betrek daar de inwoners maar bij!

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer