Bijdrage Initi­a­tief­voorstel Hart voor Den Haag: Dienst­reizen in dienst van de stad


10 januari 2024

Voorzitter,

Dank aan de indiener voor het schrijven van dit voorstel. De Partij voor de Dieren kan zich er wel in vinden dat we kritisch mogen kijken naar dienstreizen van wethouders. Toevallig verscheen er onlangs een artikel over dienstreizen in Den Haag. Op de website van Binnenlands Bestuur: “De Haagse vlieglust is opvallend. Niet alleen omdat de gemeente in 2030 klimaatneutraal wil zijn, maar ook omdat de gemeenteraad al in 2020 een voorstel van de Partij voor de Dieren aannam om ambtenaren minder te laten vliegen.” Kan het college uitleggen waarom een aangenomen voorstel van 3 jaar geleden gewoon wordt genegeerd?

Dat voorstel ging zowel over de duurzaamheid van het vervoersmiddel, maar ook over verantwoording afleggen. In het openbare dienstreizen register zien we niet alleen dat ambtenaren nog doodleuk het vliegtuig pakken naar bestemmingen als Londen, München en Parijs. Wat we ook niet terug zien in het register zijn:

  • een scherpere afweging van de noodzaak van een dienstreis

  • een gemotiveerde afweging van de alternatieven

  • het afgelegde aantal kilometers en de CO2 uitstoot van de reis

  • of vliegreizen worden gecompenseerd in het Klimaatfonds Haaglanden

De reactie van het college op het voorstel van Hart voor Den Haag, waarin wordt gesteld dat ‘het college het dagelijks bestuur van de stad voert en handelt binnen de vastgestelde kaders’ is dus onjuist. We lezen op Binnenlands Bestuur ook dat de regels zijn opgenomen in het Haags Personeelsreglement voor ambtenaren, dus waarom worden deze regels nog zo vaak gebroken? En wie is er verantwoordelijk voor? Graag een reactie.

​​Voorzitter, dit alles hebben we op 21 juni ook gevraagd aan de burgemeester, en toenmalig wethouder Parbhudayal, en toezeggingen gekregen over de verslagen van dienstreizen. Deze hebben wij tot op heden niet ontvangen. Wat vindt de burgemeester ervan dat een duidelijk raadsvoorstel waarin afspraken worden gemaakt met het college en ambtenaren niet wordt uitgevoerd? Wat gaat hij er aan doen?

Dan over het voorstel van Hart voor Den Haag. In het pre-advies wordt niet helemaal duidelijk hoe uitgebreid de ‘strategische reisagenda’ vooraf zou zijn. Graag een reactie van het college. Mijn fractie is ook benieuwd hoe Hart voor Den Haag voor zich ziet input mee te willen geven vooraf aan dienstreizen. Als er per jaar 10 reizen worden gemaakt door college, en 40 door ambtenaren, hoe passen we dat in in de agenda?

Tot slot is mijn fractie geen voorstander van het standaard meenemen van een commissielid en pers, gezien de extra kosten.