Bijdrage Nieuwe Agenda Toegan­ke­lijkheid - 'In Den Haag doet iedereen onbeperkt mee' Inclusie-agenda 2024-2026


Commissie samen­leving

5 september 2024


Voorzitter,

Werken, naar school gaan of even een boodschap doen. Het zijn dagelijkse activiteiten die voor iedereen vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Helaas is dat voor mensen met een beperking niet altijd zo. Sinds 2016 geldt het verdrag handicap dat ziet op het bevorderen, waarborgen en beschermen van de mensenrechten van mensen met een beperking. Mijn fractie vindt het dan ook goed te lezen dat de nieuwe nota In Den Haag doet iedereen onbeperkt mee beschrijft hoe invulling wordt gegeven aan het verdrag. We hebben wel nog een aantal vragen over de nota en de invulling van een aantal actiepunten.

Is start met een integrale aanpak. Een toegankelijke samenleving raakt alle domeinen binnen de gemeente. Mijn fractie vindt het dan ook van belang dat de coördinerend wethouder toegankelijkheid ook de opdrachten die bij collega wethouders liggen blijft monitoren en agenderen. We zijn blij met de aanstelling van de toegankelijkheidscoördinator, zodat toegankelijkheid aan de voorkant van beleid wordt meegenomen. Mijn fractie vond de suggestie van Voorall dan ook interessant over de rol van de toegankelijkheid coördinator. Welke mogelijkheden ziet de wethouder op dit punt? Mijn fractie is benieuwd hoe de wethouder hiernaar kijkt.

Dan onze eigen organisatie. De Partij voor de Dieren is ook blij dat er dit jaar van start wordt gegaan met het aanpakken van de toegankelijkheid in het stadhuis. Graag de bevestiging dat ook de toegankelijkheid van beide ingangen in het stadhuis daarin mee wordt

meegenomen. Deze zijn namelijk absoluut niet toegankelijk. Om door de klapdeuren te gaan moet je een knopje indrukken wat niet duidelijk staat aangegeven al helemaal niet voor mensen die slechtziend zijn . dus graag de bevestiging dat dit wordt meegenomen.

Dan digitale toegankelijkheid.

In een wereld die digitaliseerd is ook digitale toegankelijkheid van groot belang om het recht op autonomie voor iedereen te waarborgen. Overheidswebsites moeten dan ook voldoen aan de wettelijke toegankelijkheidsnormen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle websites van de gemeente een toegankelijkheidsverklaring hebben. Nu is het zo dat 5 van de 80 websites voldoen aan de wettelijke verplichting. Ook linken veel website nog niet naar de toegankelijkheidsverklaring.

Er is geen tijdspad of actieplan om ervoor te zorgen dat we binnen een bepaalde tijd die toegankelijkheidsscore te verbeteren. Dus kan de wethouder toezeggen zo snel mogelijk een actieplan en tijdspad uit te werken.

Ook krijgen wij signalen dat de campagnesites van de gemeente, vaak onvoldoende toegankelijk zijn. Zo verschillen ze bijvoorbeeld te veel van het format van de gemeentelijke website. Uit de antwoorden op de technische vragen blijkt dat op dit moment een gemeente breed website beleid in ontwikkeling is. Kan de wethouder toezeggen hierin ook kaders op te nemen voor campagne websites zodat iedere afdeling binnen de gemeente een zelfde soort format gebruikt.

Dan nog een suggestie voor toegankelijke sport. We hebben in Den Haag een adviesraad sport. zouden we hen een suggestie kunnen meegeven om te onderzoeken hoe het staat met sportverenigingen en toegankelijkheid en inclusief sporten . Graag een reactie van de wethouder.

Ik sluit af met activiteiten voor kinderen en jongeren met een beperking. Zoals uit de voorbeelden van de inspreker blijkt is vrijetijdsbesteding niet altijd inclusief. Mijn fractie mist in de nota dan ook nog het jongerenwerk vanuit het welzijnswerk. Hoe is er aandacht voor inclusie binnen het jongerenwerk?



Interessant voor jou

Bijdrage Tweede termijn Raadsvoorstel Haagse richtinggevende normen maatschappelijke voorzieningen en groen

Lees verder

Bijdrage Raadsvoorstel: Ontwikkelvisie Den Haag Centraal

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer