Bijdrage Onder­han­de­lings­proces


Raad

9 september 2022

Voorzitter,

Bijna iedereen die ik spreek vraagt me hoe staat het met de coalitieonderhandelingen. Ze vragen dan ook of zetelwinnaars van de verkiezingen, zoals de Partij voor de Dieren of Hart voor Den Haag meedoen. Ik moet dan zeggen; nee, de huidige coalitie wil door. Dan zijn mensen verbaasd. Want hoe kan het zijn dat een zittende coalitie die door zegt te willen er zo lang over doet?

We hebben ondertussen in de media kunnen lezen waar dat aan ligt. De tijd wordt genomen om rollebollend op straat te liggen en adviseur Donner is hem gepeerd. Wat zegt dit zeer lange proces over de komende 3,5 jaar? Hoeveel vertrouwen moeten we hebben in deze coalitie? Een coalitie die er een circus van maakt en alles volledig dichtgetimmerd wil hebben.

Voorzitter, voor de zomer gaven de partijen aan graag op hoofdlijnen een akkoord te willen en geen tijd te hebben om input op te halen bij inwoners van Den Haag of bij oppositiepartijen. Dat zou erna gebeuren. Nu we in september zijn, vraag ik me af of de coalitie dit nog steeds van belang vindt? Kan de coalitie verder aangeven wanneer het akkoord wordt gepresenteerd en of de screening van de wethouders daarvoor al is ingepland? Kan de burgemeester hierop ingaan: ik ga ervanuit dat nu wel de afgesproken integriteitsprocedures worden gevolgd?

Voorzitter, het proces van de afgelopen maanden is eigenlijk niet uit te leggen aan de Haagse inwoners. Het laat zien dat deze doorstart met ongeveer dezelfde wethouders vooral plaatsvindt door een vastgelopen systeem. Een systeem waarin de woningcrisis, klimaatcrisis en ecologische crisis niet worden aangepakt.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage Vaststelling Voorontwerp onderdoorgang Trekvlietbrug voor langzaam verkeer

Lees verder

Bijdrage Programmabegroting

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer