Bijdrage Plastic afval bij bouw­pro­jecten


Cie Ruimte

8 september 2021

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren is niet blij met de afdoening van de schriftelijke vragen. Het college wil zich op geen enkele manier inzetten om het beleid te verbeteren om plasticvervuiling door bouwmateriaal tegen te gaan. In de brief wordt alleen verwezen naar staand beleid, en dat is nu juist het probleem. Dat is niet voldoende. Ziet het college dat ook in?

Polysteen parels, ook wel plastic korrels genoemd, zijn zeer handig voor isolatie, maar zijn ook enorm vervuilend. Niet alleen lekken veel spouwmuren de korrels, die allemaal in de natuur terecht komen, ook tijdens bouw- en renovatieprojecten waaien de korrels alle kanten op. Eenmaal op straat zijn ze nauwelijks meer op te ruimen omdat ze wegwaaien, moeilijk op te rapen zijn en al snel onzichtbaar zijn zodra ze in water en natuur terecht komen. Daar breken ze af tot microplastics. Erkent de wethouder dit probleem? Is de wethouder van plan om lekkende spouwmuren aan te pakken? Zo nee, waarom niet? De Partij voor de Dieren wil dat het college scherpere afspraken maakt voor het werken met dit materiaal in de gemeente. Het college zegt in de beantwoording dat er afspraken zijn over het achterlaten van afval, maar dit is een specifiek probleem. Wat doet de gemeente als de afspraken niet worden nageleefd? Want in dit geval lijkt het er erg op, dat zodra het materiaal eenmaal is weggewaaid, het niemands probleem meer is. Is het college het met mijn fractie eens dat bij gebruik van dit materiaal geen open containers gebruikt moeten worden? Kan de gemeente er bij renovatie van gemeentelijk vastgoed op letten dat dit materiaal risico’s met zich meebrengt?

Ook heeft mijn fractie veel signalen binnengekregen van bewoners die melding doen van dit type vervuiling, maar dat daar altijd pas zo laat op wordt geacteerd, dat de plastic korrels alweer de natuur, het riool en de sloten in is gewaaid. Wat is het schoonmaakprotocol van de gemeente bij dit specifieke afvalprobleem? Veegwagentjes volstaan hier vaak niet voor.

We moeten Den Haag beschermen tegen deze plasticvervuiling. Wat gaat het college doen om dit specifieke afvalprobleem aan te pakken? Wat gaat de wethouder Buitenruimte doen om deze plasticplaag tegen te gaan?


Interessant voor jou

Bijdrage Gedachtewisseling Coronacrisis

Lees verder

Bijdrage Planuitwerkingskader Anna van Hannoverstraat 4 (voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer