Bijdrage Pres­ta­tie­af­spraken 2024


29 maart 2024

Voorzitter

Om bij de afspraken van 2024 maar te beginnen onze fractie voelt daarbij wel een ongemak dat wellicht iedereen bij dit dossier heeft en dat is het gebrek aan monitoren van gemaakte afspraken en het naleven van deze afspraken. Is er niet halverwege het jaar een moment in te bouwen om te monitoren en te evalueren?

Want als ik de handreiking prestatieafspraken van de VNG erbij haal dan staat daar ook dat monitoringsmomenten vastgelegd kunnen worden maar ook hoe om te gaan met onvrede bij het al dan niet nakomen van gemaakte afspraken. VNG doet een klemmend beroep op gemeenten: leg op voorhand vast hoe je daarmee omgaat. De vraag die ik stel aan de wethouder is dan ook simpel hoe gaan we ermee om, welke afspraken maken wij als gemeente met de corporaties hierover?

Voortbordurend op de wet Regie Volkshuisvesting die momenteel door de Tweede Kamer wordt behandeld. De verwachting is dat daarmee de prestatieafspraken daarmee afdwingbaar worden. Is er al enig idee hoe dit vorm krijgt? Als de wet tussentijds wordt aangenomen welke invloed heeft dat dan op tussentijdse afspraken die lopen?

Dan de prestatieafspraken voor 2025

In het beleidskader Aanpak Dakloosheid Den Haag geeft thuis wordt dakloosheid in de eerste plaats gezien als huisvestingsvraagstuk en daar is voor de corporaties een belangrijke taak weggelegd. De Partij voor de Dieren zou dan ook graag hier concrete ambities en afspraken over terugzien in de afspraken voor 2025.

Ik sluit me aan bij de vragen over de leegstandcijfers van het corporatiebezit.

In diezelfde handreiking van de VNG staat ook het advies om zorgpartijen uit te nodigen bij het overleg over wonen en zorg om ook in de prestatieafspraken duidelijk te maken waar en wanneer het nodig is dat deze partijen worden betrokken in het proces. Uit de handreiking is ook te lezen dat hiermee ieder jaar een extra stap gezet kan worden om meer te betekenen voor de bewoners of toekomstige bewoners die een extra helpende hand nodig hebben.

En als ik dan in de prestatieafspraken van 2024 kijk dan staat daar dat de gemeente de opdracht heeft gegeven in 2023 om een evaluatie van het koepelconvenant huisvesting zorgdoelgroepen uit te voeren. Ook is te lezen dat de evaluatie van de convenantenafspraken reeds klaar is. In 2024 zullen de conclusies en uitgangspunten in samenspraak met corporaties worden verwerkt. Zijn bij die evaluatie ook zorgpartijen bij betrokken?

Verduurzaming

Goed dat er nu meer uitgewerkte afspraken liggen over het verduurzamen van het vastgoed. Maar toch ziet onze fractie ook een breedscala aan afspraken of liever gezegd een gebrek daaraan. Een simpel voorbeeld biobased en circulair bouwen. Want sommige corporaties doen niets aan circulair bouwen, andere wachten op hulp van experts en andere gaan beleid maken.

De vraag die onze fractie blijft hebben is de vraag die we al eerder hebben gesteld: wat als de afspraken niet worden nageleefd? Wat voor input geven we dan mee voor de nieuwe ronde in 2025? En hoe gaan we ervoor zorgen dat afspraken wel een stimulans blijven om de panden van de corporaties daadwerkelijk klimaatneutraal te krijgen? Graag een reactie van de wethouder?

Dan de vocht en schimmel problemen. Samen met de SP heeft onze fractie daar een voorstel voor aangenomen gekregen. In de afdoening van die motie staat dat de vocht en schimmelexpert bindende adviezen voor zowel de korte- als de lange termijn over hoe de problemen moeten worden aangepakt. Waarom is in de prestatieafspraken niets opgenomen over het opvolgen van deze adviezen? Hierbij sluiten we aan bij de vragen van de SP.

Groen

Dan het groen en natuurdoelstellingen iedereen in de stad moet zijn steentje daaraan bijdragen dus ook onze corporaties. Uit onze analyse blijkt eigenlijk dat een aantal corporaties niet verder komt dan groene daken en sommige zelfs geen woord reppen over groen. En voorzitter als we dan kijken dat veel vastgoed van corporaties zijn omringd door groen en binnentuinen dan is dat een essentieel puzzelstukje voor een leefbare omgeving in vaak versteende hitte eilanden. Ook om de sociale cohesie in een wijk te versterken zijn openbare groene ontmoetingsplekken essentieel.

Bij nieuwbouw is de impact op het groen vaak nadelig en wij hopen dat daar het tij in gaat keren. Want voorzitter uit onze analyse van de afspraken uit 2024 ziet onze fractie nog te weinig urgentie en SMART doelen terug omtrent hoogwaardig groen te verankeren in kwetsbare, veelal versteende gebieden. Vooral ook om het woongenot en de leefomgeving van dieren en natuur te beschermen en te verbeteren. Meer SMART doelen hieromtrent zien we graag terug in de afspraken van 2025? Want zolang corporaties nog schrijven we wachten af, wekt dat bij onze fractie niet de juiste indruk van urgentie.