Bijdrage Program­ma­be­groting 2024-2027


Raad

20 december 2023

Inhoudsopgave

Voorzitter,

Het eerste initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad had de titel ‘Den Haag, stad van vrede en recht; ook voor dieren!’ In deze begroting wordt voor het eerst aanzienlijk geïnvesteerd in dieren en hun leefomgeving. Zo krijgen dierenhulporganisaties meer budget voor het uitvoeren van hun taken om dieren in nood te helpen. Maar ook wordt een onethische belasting op een levend dier afgeschaft: dan hebben wij het natuurlijk over de hondenbelasting. Dat een steviger gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid nodig is blijkt ook maar weer uit de recente berichtgeving van gister over het dumpen van konijnen bij een ondergrondse container. Dan zijn we er nog niet. Helaas kwamen er afgelopen weekend ook andere dieren in de knel; de zeehonden.

De Dierenambulance heeft mensen al opgeroepen hun honden aan te lijnen en dat mensen afstand van de dieren moeten houden. Nu is het gruwelijk mis gegaan en zijn meerdere zeehonden aangevallen tot bloedens toe. Voor sommige dieren is het zelfs afwachten of ze de incidenten gaan overleven. Is de wethouder bekend met deze signalen en wat gaat de wethouder hier tegen doen nu het pup-seizoen van de grijze zeehond is gestart? We horen het graag.

Voorzitter, onze fractie heeft al vaak de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld benoemd en dat onderzoek uitwijst dat dierenmishandeling vaak een voorbode is van andere geweldsdelicten. Onze fractie krijgt signalen dat dierenartsen niet weten wat de meldcode is, waar ze moeten melden en sommige zijn zelfs bang voor de geweldplegers en zien daarom af van het maken van een melding. Het lijkt onze fractie daarom ook goed om in gesprek te treden met Haagse dierenartsen vandaar de motie ‘Betrek ook dierenartsen bij de aanpak van dierenmishandeling en huiselijk geweld':

Verzoekt het college:

  • Om in de gesprekken met Haagse dierenartsen te inventariseren welke knelpunten worden ervaren met betrekking tot het melden van huiselijkgeweld en dierenmishandeling;

  • voor de zomer van 2024 de uitkomst van deze gesprekken te delen met de raad.

De klimaatcrisis is nu en die trekt zich niets aan van wethouderswissels en verkiezingsuitslagen. Onze fractie is blij dat we komend jaar aan de slag kunnen met de verschillende werkagenda’s op duurzaamheid, want er moet nog veel gebeuren. Een onderwerp dat terecht veel aandacht heeft gekregen de afgelopen tijd is het afschaffen van fossiele subsidies. Ook als gemeente kunnen we hiermee aan de slag. De gemeente Amsterdam heeft hier onlangs onderzoek naar laten doen, wat heeft geleid tot een duidelijker beeld van deze subsidies, inclusief indirecte subsidies op gemeentelijk niveau. Daarom de motie ‘Schaf Haagse fossiele subsidie af’, met als dictum:

Verzoekt het college:

  • een onderzoek uit te voeren naar welke fossiele subsidies door de gemeente Den Haag worden verstrekt;

  • actief het gesprek aan te gaan binnen de organisatie en in maatschappelijk verband over de bevindingen van dit onderzoek;

  • de resultaten van dit onderzoek te integreren in een strategie om fossiele brandstoffen uit te faseren, in lijn met het doel van de gemeente Den Haag om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Ook is het belangrijk dat we scherp blijven op de goede maatregelen die we als Den Haag al hebben ingevoerd, zoals de ja/ja-sticker. Deze worden niet meer uitgegeven op het stadhuis. Om ervoor te zorgen dat het aantal ongewenste reclamefolders niet weer toeneemt, is het belangrijk dat het bewustzijn over de opt-in systematiek wordt vergroot, maar ook dat het meldpunt ongewenste reclame onder de aandacht wordt gebracht. Kan de wethouder toezeggen dat hij erop gaat toezien dat deze maatregel weer beter onder de aandacht wordt gebracht?

Wat betreft afvalscheiding kiest de gemeente nu voor nascheiding van PMD afval. Daarom stopt Den Haag met gescheiden afval ophalen op het stadhuis. Dat is jammer, want GFT kan niet worden nagescheiden en het biedt geen mogelijkheid om statiegeldflesjes en -blikjes in te zamelen. Daarom de motie ‘afval scheiden waar mogelijk’.

Verzoekt het college:

  • in het Atrium en op andere hotspots verzamelbakken neer te zetten voor statiegeldblikjes en -flesjes, waarvan de opbrengst kan worden gedoneerd aan een Haagse goed doel;

  • te onderzoeken of in het stadhuis op meer plekken dan de restaurants (kleine) GFT bakken geplaatst kunnen worden in samenwerking met lokale composteerinitiatieven.

Buitenruimte

Voorzitter, de Partij voor de Dieren is blij met de extra investeringen voor groen en natuur. Die zijn van groot belang voor de leefbaarheid, biodiversiteit en het welzijn van inwoners. Toch komen er vaak meldingen en bezorgde reacties van bewoners binnen over het beheer van de groengebieden. In het kader van betere transparantie en meer betrokkenheid dienen wij daarom de motie ‘Proactieve Openbaarmaking van Beheerplannen’ in:

Verzoekt het college:

  • proactief de beheerplannen voor alle groengebieden in Den Haag, zoals vermeld op de gemeentelijke website, openbaar te maken;

  • deze beheerplannen toegankelijk te maken op de gemeentelijke website en via andere geschikte kanalen.

Voorzitter, ook zou de Partij voor de Dieren graag zien dat de risico’s van het gebruik van de stoffen Beamix en Duomix beter wordt onderzocht, zeker nadat er een aantal incidenten van vervuiling door deze stoffen zijn geconstateerd, onlangs nog in Katwijk. Uit voorzorgsbeginsel roepen we op om deze stof niet te gebruiken in de buitenruimte, tot beter onderzocht is wat de risico’s zijn. Vandaar de motie ‘Time-Out voor Duomix en Beamix’:

Verzoekt het college:

  • per direct het gebruik van Duomix en Beamix in werkzaamheden binnen de gemeente Den Haag op te schorten;

  • deze opschorting te handhaven totdat uit lopend onderzoek ondubbelzinnig is gebleken dat het gebruik van Duomix en Beamix veilig is voor zowel de gezondheid van de inwoners als het milieu;

  • de gemeenteraad te informeren over de resultaten van het onderzoek naar Duomix en Beamix.

En, voorzitter, over vervuiling gesproken. Uit recent onderzoek blijkt dat zich hoge concentraties PAFS in het zeeschuim bevinden, ook langs onze Haagse kust. Omdat het van belang is om de schade die PFAS heeft op de volksgezondheid en de natuur zoveel mogelijk in te perken, de motie ‘Steun algeheel verbod op PFAS’:

Verzoekt het college:

  • via gemeentelijke kanalen inwoners te informeren over de hoge concentraties PFAS in zeeschuim en welke voorzorgsmaatregelen te treffen, hierin ook maatregelen voor dieren mee te nemen;

  • uit te spreken dat Den Haag het Europese voorstel voor een (algeheel) verbod op PFAS steunt;

Dan ons laatste punt bij buitenruimte, voorzitter. Het wordt glad buiten, en dat betekent dat er weer veel strooizout zal worden gebruikt. Dit is echter niet zonder risico’s. Te veel ervan in de natuur is schadelijk voor bomen, en voor dieren kan het klachten opleveren, zoals schade aan de pootjes van honden. De gemeente houdt daar rekening mee, maar voor particulieren is dit vaak onbekend. Daarom de volgende motie over strooizout:

Verzoekt het college:

  • op locaties waar strooizout verstrekt wordt, informatiemateriaal zoals posters te plaatsen die inwoners informeren over de mogelijke schadelijke effecten van een teveel aan strooizoutgebruik;

  • dat deze posters praktische tips bevatten, met de nadruk op het beperken van de negatieve impact op natuur en dieren;

  • samen te werken met dierenwelzijns- en natuurbeschermingsorganisaties om de inhoud van het informatiemateriaal te delen en te verspreiden;

  • ook digitale communicatiekanalen in te zetten om deze informatie te verspreiden onder een breder publiek.

Ruimte

Dan op het snijvlak openbare ruimte en gebouwen; de beeldbepalende gebouwen in onze stad. Die moeten we beschermen. Met het invoeren van de nieuwe Omgevingswet, is het goed om daar extra aandacht op te vestigen, vandaar de motie ‘Bescherm beeldbepalend zoals bedoeld’:

Verzoekt het college:

  • zo spoedig mogelijk te zorgen dat beeldbepalende gebouwen in de gehele stad aangemerkt zijn in het omgevingsplan;

  • hiermee te garanderen dat de bescherming van beeldbepalende gebouwen functioneert zoals de raad het bedoeld en vastgesteld heeft, in overeenstemming met de nieuwe instrumenten in de Omgevingswet.

Voorzitter, de stad staat niet stil en de stadsontwikkeling ook niet. Om daar duidelijkheid in te geven komt onze fractie, samen met de Haagse Stadspartij met de motie ‘inzicht in stadsontwikkelingsprojecten’:

Verzoekt het college:

  • te werken aan de ontwikkeling van een publiek inzichtelijk informatiedashboard;

  • dat dit dashboard inzicht biedt in de verschillende fases en de actuele status van stadsontwikkelingsprojecten, inclusief informatie over de status van financiële bijdragen van andere overheden;

  • het dashboard als aanvulling te zien op de bestaande website 'ontwikkelingen in de stad';

  • te zorgen dat het dashboard een compleet beeld geeft van de projecten, zoals bijvoorbeeld ook gedaan is bij de beantwoording op de schriftelijke vragen 'Vervolgvragen: Niet gebruikte vergunningen en PUK's.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren is groot voorstander van een fietsvriendelijke stad. Bij herinrichtingen zien we dat tijdelijke fietsenstallingen vaak slecht zijn geregeld. Denk aan de fietsendomino voor het stadhuis, de onbegaanbare kluwen van fietsframes op het Spuiplein en de alternatieve fietsenstallingen aan de Zwarteweg, waar bij harde wind de fietsen in de gracht terecht komen. Daarom de motie, die wij samen met de PvdA indienen, verzoekt het college:

  • tijdelijke fietsenstallingen die langer dan een week dienst moeten doen als fietsparkeerplaats te voorzien van duidelijke parkeervakken en fietsrekken of -beugels.

Dan onderwijs. Lessen die worden aangeboden via het platform Andersom moeten wat de PvdD betreft objectief en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Lessen die worden aangeboden door belangenbeharters van de visserijsector zijn per definitie niet objectief. De lessen zijn naar eigen zeggen bedoeld voor de consument van de toekomst. De Partij voor de Dieren wil visserij promotie uit de klas, daarom de volgende motie:

Verzoeken wij het college:

  • geen lessen aan te bieden via het platform Andersom met een commercieel doeleinde, daarom zo snel mogelijk te stoppen met het aanbieden van een ‘school vol vis’.

Dan de meest besproken sport in deze raad; padel. Al veel discussies over gevoerd maar doordat er onduidelijkheid blijft hangen en buurtbewoners zich opnieuw zorgen maken door nieuwe ontwikkelingen de volgende motie: Kom beloftes na bij padelbanen op gemeentelijk terrein. Daarom verzoeken wij het college:

  • te bevestigen dat het realiseren van outdoor padelbanen bij sportpark Houtrust niet is toegestaan, minstens totdat de beloftes uit de afdoening van de motie 'Geef invulling aan de eigenaarsrol bij padel' aan de raad zijn voorgelegd;

  • spoedig uitvoering te geven aan de toezeggingen en beloftes in de afdoening van de motie 'Laat de padelbanen geen kerkhof worden'.