Bijdrage Raads­voorstel Bovenbouw KJ-plein


16 maart 2023

Voorzitter,

Dit project is doorspekt met bouwblunders. Keer op keer worden we geconfronteerd met fouten uit het verleden. We hadden een mooi groen plein kunnen hebben en toen dat voorlag werd gekozen voor het tegelijk bouwen van de fietsenstalling en torens, want het had haast. En ook hier bleek haastige spoed zelden goed en zo is een bouwblunder gecreerd.

De gemeente heeft zich weer zo vastgepind dat het moeilijk is om eruit te komen. De Partij voor de Dieren vraagt zich af of ooit verantwoordelijkheid wordt genomen voor de fouten uit het verleden en hiervan wordt geleerd. Het is een stuk duurder geworden, het is veel later opgeleverd en de sociale woningen zijn eruit gevallen.

Dan de informatievoorziening naar de raad. Dit was bedroevend. In januari werd gedaan alsof er niks te melden was, terwijl er al een besluit in december werd genomen. Vervolgens werd op 22 februari weer in het college gesproken en duurde het nog een week voor de raad werd geïnformeerd. En dat gebeurde uren nadat de pers was geïnformeerd. Dit getuigt van weinig respect voor de raad. Graag een reactie van de wethouder waarom hij er niet voor heeft gekozen om de raad onder embargo te informeren als alle pers het al wel onder embargo kregen?

Het stuk zelf vindt mijn fractie wel een goede analyse. Dit zien we niet vaak; dus complimenten daarvoor. Wel vinden we de positieve berichtgeving wat raar. Hoe kan een stadsbestuur die al deze problemen heeft veroorzaakt zo trots zijn op een oplossing die nog miljoenen extra kost?

Waar mijn fractie graag nog een verdieping op wil hebben is wat de reden is om nu die 3 miljoen aan de ontwikkelaar te geven. Wat is er anders dan 4 jaar geleden? Want uiteindelijk krijgen we voor dat extra geld een gebouw alsnog veel later. Waar is die 3 miljoen echt op gebaseerd?

Tot slot een vraag over de openbare ruimte. Elke keer wordt uitgesteld wanneer we een ontwerp krijgen voorgelegd. Waarom zou dit jaar niet al een ontwerp kunnen worden gepresenteerd? Of in elk geval een concept? Ik vrees dat we het ontwerp anders op een heel laat moment krijgen en dan weer bij het kruisje moeten tekenen.