Bijdrage Single use plastic
De Partij voor de Dieren steunt de vragen van D66 en GroenLinks. In 2011 heeft mijn voorganger Marieke de Groot een motie aangenomen gekregen om ervoor te zorgen dat het gesprek aan werd gegaan met ondernemers om de verstrekking van gratis plastic tassen te beperken en de bewustwording bij consumenten te stimuleren. Dit overleg blijft noodzakelijk en moet worden voortgezet om aan te kunnen blijven jagen op gedragsveranderingen en voor de promotie van de tassenbol.
Voorzitter, dan een ander punt. De wethouder heeft afgelopen zomer een Plastic Pledge ondertekend tegen het gebruik van single-use plastic. Daar is nog een wereld te winnen. Vorig jaar maart heeft onze fractie een beach clean-up op het strand gehouden. Hier vonden we vele plastic rietjes van strandtenten. Dichtbij het strand behoeven de rietjes weinig drempels om te eindigen in de plastic soup. In 2015 werd de wereld blootgesteld aan een schokkend fragment, dat ook bij mij de blik op rietjes compleet heeft veranderd. Dat beeld laat een wetenschapper zien die een rietje uit de neus van een schildpad haalt. Dat beeld geeft maar weer aan hoe verraderlijk een rietje is voor dieren in de oceaan. Is de wethouder bereid om met de strandtenten in gesprek te gaan over het gebruik van rietjes? En het gebruik daarvan nu al tegen te gaan, om een hoop ellende te besparen. Dit in verband met het vooraanstaande Europees verbod op wegwerpplastics vanaf 2021? Graag een reactie.
Verder vonden we veel plastic borstelharen van de beach cleaners. (laat zien) Is de wethouder bekend met het afval dat de beach cleaners produceren en achterlaten op het strand. Is de wethouder bereid om te kijken hoe voorkomen kan worden dat die borstelharen afbreken en achterblijven op het strand?
Voorzitter ons laatste punt, plastic bekers bij evenementen. Een tijdje terug hebben we met de wethouder de Mos een schoonmaakactie gehouden in de Haagse grachten. Tijdens het scheppen naar zwerfvuil vingen we ook veel plastic bekertjes. Gestapeld en wel. Deze bekertjes worden verstrekt tijdens de evenementen en vinden ook hun weg naar het water. Is de wethouder bereid, in navolging van de gemeente Amsterdam, om duurzame alternatieven voor plastic bekers bij evenementen, zoals de hardcups, te verplichten en op te nemen als voorwaarde voor een evenement? We horen het graag van de wethouder.
Graag sluit ik af met het volgende. Plastic is niet voor vogels.
Maar in 2050 zal 99% van de zeevogels plastic in hun maag hebben.
Keep the sea plastic free!
Tot zover mijn bijdrage.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage Ontwikkelingen Haags Medisch Centrum
Lees verderBijdrage Woonagenda
Lees verder