Bijdrage Stadsnatuur
Commissie leefomgeving
Voorzitter,
Vandaag bespreken we eindelijk de bescherming en versterking van de stadsnatuur in Den Haag. Onze natuur staat onder druk, en het is aan ons om dit te verbeteren. Daarom heeft mijn fractie een aantal suggesties en vragen.
Voorzitter, eerst over natuurinclusief bouwen. Ooit was Den Haag koploper in dit fenomeen. Helaas zien we er in de praktijk niet veel van terug, terwijl er zo veel meer kan. Ontwikkelaars maken zich er makkelijk vanaf met een afvinklijstje van eenvoudige maatregelen. Wij missen de ambitie om gebouwen echt te laten aansluiten op de omliggende natuur. Dit betekent dat we niet alleen moeten kijken naar groene daken, maar ook hoe deze verbonden kunnen worden om netwerken voor stadsnatuur te creëren. Keer op keer zien we nu juist hoge flats met kale muren aan de kant van bestaande parken en tuinen. Nul verbinding. Komt dit college nog met nieuwe plannen voor natuurinclusief bouwen?
Voorzitter, de stadsnatuur heeft baat bij minder verharding. We zagen deze wethouder al asfalt weghalen uit de duinen, complimenten daarvoor. Maar ziet deze wethouder misschien ook mogelijkheden om iets te doen aan de grote hoeveelheid versteende tuinen in Den Haag?
En een andere vorm van ontgroening: kunstgrasvelden in de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. De Partij voor de Dieren vindt het logisch dit niet toe te staan, maar mocht het toch gebeuren dan lijkt kwantitatieve compensatie het minimale wat je mag verwachten. Hoe gaat het college hiermee om?
Dan, het inkopen van struiken door de gemeente. Gifvrij groen lijkt een no-brainer, want je wilt met het aanplanten van groen natuurlijk de biodiversiteit en de dieren helpen, en niet vergiftigen. Slechts een klein percentage is biologisch en de Partij voor de Dieren pleit voor meer inheemse en 100% gifvrije struiken. En door inheemse soorten aan te planten, sluiten we beter aan op de natuurlijke omgeving en maken we de natuur robuuster. Is het college bereid hierop in te zetten in het inkoopbeleid?
Voorzitter, de Partij voor de Dieren pleit voor een meldpunt natuurschade. Wij ontvangen veel meldingen van foutief maaibeleid, schade aan bomen, schade door argeloos in het groen geparkeerd zwaar materieel bij werkzaamheden en ga maar door. Dit leiden wij dan door via vragen of een debat, maar zou het niet beter zijn als de gemeente hier zelf een duidelijk meldpunt voor had? Graag een reactie.
Over beschadigde bomen gesproken. Populieren zijn iconische bomen in onze stad, maar ze hebben het zwaar door de massale kap. Drie vragen hierover. De pilot rond breuksnoei die deze zomer is aangekondigd biedt hoop, maar 5 bomen is een druppel op een gloeiende plaat. Hoe lang duurt deze pilot? En waarom niet uitbreiden? Kunnen bewoners populieren aanmelden als zij denken dat breuksnoei een goede optie is?
Voorzitter, als stad aan de zee verdienen ook de Noordzee en het strand onze aandacht. Rust aan de kust is belangrijk, maar voor veel vogelsoorten is dat bijna verdwenen. Is het college bereid om een rustzone op het strand aan te wijzen in de buurt van de zandmotor, zoals AVN voorstelt? (https://avn.nl/maak-een-rustzone-op-de-zandmotor/)
Tot slot, voorzitter. Voor zowel bestaande plannen van het college en de ambities die een groen stadsbestuur zou moeten hebben, is er gewoon niet genoeg onderhoudsbudget. Het is al jaren te laag. Kan de wethouder in kaart brengen welke projecten nu blijven liggen? Voorzitter, gezien de vele bouwprojecten, uitdagingen voor de natuur, investeringen die nodig zijn en om de positie van natuur in de gemeentelijke organisatie te verstevigen, lijkt het mijn fractie waardevol om een extra stadsecoloog aan te trekken. Kan de wethouder aangeven wat de opvatting van het college hierover is?
Voorzitter, ik wil afsluiten met een compliment. We zien dat dit college belangrijke stappen zet, zoals de toevoeging van natuurvriendelijke oevers, de overgang naar turfvrije grond en meer vergroening. Er is nog veel werk te doen, maar we zijn blij belangrijke stappen in de goede richting te zien. Dank u wel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage IV Paard in het portiek
Lees verderBijdrage Kadernota buitenruimte
Lees verder