Bijdrage Thema­debat Jeugdhulp


10 oktober 2024


Voorzitter,

Inmiddels zijn we negen maanden wat betreft de hervorming van de jeugdhulp. Het lijkt uit de voortgangsrapportage dat de zorg die is overgedragen aan kracht en rondom jou grotendeels goed is verlopen. Toch zijn er veel signalen dat er heel veel niet goed is gegaan in die overgangsperiode. Zoals ook de situatie van beide insprekers. Mijn fractie maakt zich daar dan ook grote zorgen om. De enorme impact die deze reorganisatie op ouders en jeugdigen heeft mogen we niet uit het oog verliezen. Dat de Jeugdombudsman nu een onderzoek gaat doen naar het overgangsproces is daarom van belang om hier een beeld van te krijgen, maar geeft ook opnieuw aan dat er signalen zijn dat er veel mis gaat. Ook net als Groen Links en de Christen Unie de vraag wat gebeurd er momenteel om al die signalen over de problemen wat betreft de toegang tot zorg, de informatievoorziening op te pakken wat gebeurd er nu om vinger aan de pols te houden?

Dan Sluit ik mij aan bij de vragen van de Christen Unie en de PvdA en de SP over het beschikken. Want mijn fractie heeft naar aanleiding van het debat dat we in januari voerde besloten de toezegging van de wethouder af te wachten over de handreiking van de VNG, we zijn nu bijna een jaar verder en inmiddels is er duidelijk dat de VNG de handreiking niet heeft vastgesteld, maar ook de laatste ontwikkelingen rondom het kroonberoep. Dus daarom graag een reactie van de wethouder op die ontwikkelingen?

Dan een aantal vragen over de beschikbare informatie over de jeugdhulp voor jeugdigen zelf.

Allereerst de informatievoorziening op de Den Haag website over de jeugdhulp.

Het informatieblad over de route die gevolgd bij een aanvraag voor jeugdhulp is niet toegankelijk voor jeugdigen. Ik heb in wat andere gemeenten gekeken en daar worden vaak tekeningen, pictogrammen en weinig tekst gebruikt. Ook in het belang van een goede en duidelijke informatievoorziening voor jeugdigen. Hoe is de informatie in Den Haag toegankelijk wordt voor jeugdigen?. Kan de wethouder toezeggen naar voorbeeld van andere gemeente dit aan te passen?

We hebben in maart gevraagd om in het kader van toegankelijke informatievoorziening een filmpje op de website van de jeugdbeschermingstafel te plaatsen. Dit is inmiddels gebeurd. Allereerst dank daarvoor, maar ik heb het filmpje bekeken, maar denk dat deze nog niet toegankelijk genoeg is voor jeugdigen. Kan de wethouder toezeggen dit alsnog aan te passen en daar jongeren bij te betrekken?

Dan als laatste over de informatievoorziening. Ik las in een advies van Jong doet mee dat jongeren het als drempelverlagend ervaren om de gemeente ook vragen via chat te kunnen stellen. Is het een mogelijkheid om ook voor jongeren die vragen hebben over voorzieningen vanuit de gemeente deze via de chat te stellen?



Tot zover.