Bijdrage Toekomstbeeld Ambitiedocument Vlietzone
De Vlietzone, een mooie groene zone, waar helaas de verrommeling zich blijft opstapelen. Waar duidelijk is dat de verkeersveiligheid te wensen overlaat, maar verbetering maar uiterst stroperig op gang lijkt te komen. En waar onder regie van de provincie een mooi rapport over is geschreven, maar Den Haag nog maar moeizaam kleur bekent. Fijn daarom dat we er eindelijk als commissie over spreken.
De Partij voor de Dieren hoopt vandaag twee hoofdpunten te bereiken: ten eerste dat we als Den Haag de principes en aanbevelingen van het Toekomstbeeld Ambitiedocument Vlietzone omarmen, en ten tweede dat we een manier vinden om de informatievoorziening en aanpak van dit gebied beter vorm te geven.
Voorzitter, over het eerste punt, de Partij voor de Dieren pleit voor het omarmen van de principes en aanbevelingen uit het BoschSlabbers rapport. Deze richtlijnen bieden wat mijn fractie betreft een solide basis voor een duurzame, groene verantwoorde toekomst van de Vlietzone. Het is voor mijn fractie dan nog steeds mysterieus waarom het college zich hier niet aan lijkt te willen committeren.
Voorzitter, dit is eens te meer een mysterie omdat er verder lastig chocola te maken is van wat het college zegt. In juni 2023 schrijft het college dat ze juist veel urgentie voelen, in oktober 2023 wordt aangegeven dat er snel een nieuw planologisch kader moet komen als basis voor een omgevingsplan. Dit om ongewenste en niet vlietwaardige ontwikkelingen te voorkomen. Vervolgens horen we niks, maar wat voor planologisch kader stuurt het college dan nu op aan? Ondertussen wordt het bedrijventerrein opgerekt en blijven zaken als het slibdepot boven de markt hangen. Er worden geen keuzes gemaakt en we rommelen door, terwijl het college zegt juist urgentie te voelen. Dit is totaal onduidelijk en wat de Partij voor de Dieren betreft omarmen we daarom juist het toekomstbeeld en ambitiedocument.
Dan, voorzitter, de informatievoorziening. Mijn fractie ziet een duidelijk gebrek aan integrale informatievoorziening en proactieve communicatie rondom de ontwikkelingen in de Vlietzone. Een aantal voorbeelden: waarom krijgt de raad niet meer informatie over de inhoud van het verkeersveiligheidsonderzoek onder regie van Zuid-Holland? Wat is Wat is de precieze vraagstelling en inbreng van Den Haag hierin? En hoe staat het met het onderzoek naar het sportpark van de toekomst en wordt de koppeling met het CID hier in meegenomen? En hoe wil het college invulling geven aan biodiversiteitsdoelstellingen en opgaven? Mijn fractie pleit ervoor dat het college de raad proactiever informeert. Hoe denkt het college hierover?
Voorzitter, tot slot, over het IPP, ondanks eerdere discussies en expliciete vragen, blijft de specifieke opdrachten aan het IPP onduidelijk. Wat heeft de gemeente Den Haag nu precies gevraagd aan het IPP over het bedrijventerrein? Het bevreemdt mijn fractie dat blijkbaar SWECO nu een onderzoek doet, terwijl eerder werd gezegd dat de inzet van het IPP essentieel was vanwege hun expertise en kennis. Wat heeft het IPP dan aan SWECO gevraagd?
Het lijkt mijn fractie logisch om al opgestelde principes te omarmen, proactieve informatievoorziening te verbeteren. Het is hoog tijd dat deze kwesties met de nodige urgentie worden opgepakt.
Dank u wel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage Aan de slag met de Van Alkemadelaan
Lees verderBijdrage Aanbieding werkwijze jeugdbeschermingstafels
Lees verder