Bijdrage Veror­dening Jeugdhulp


25 januari 2024

Voorzitter,

In de commissie hebben we hier een vurig debat over gevoerd en nog steeds zit onze fractie wel met vragen. Want eigenlijk staan we als gemeenteraad met onze rug tegen de muur omdat we een verordening moeten vaststellen die eigenlijk al vanaf januari de werkwijze is. Dus eigenlijk een vraag aan de wethouder wat de gevolgen zouden zijn als we nu deze verordening als gemeenteraad niet zouden steunen? We horen het graag van de wethouder.

In de commissie hebben we ook de zorgen van de jeugdombudsman gehoord. Op de basis daarvan wil de Partij voor de Dieren een drietal punten aanhalen: uniforme klachtenregeling, jongerenparticipatie en werkwijze beschikking.

Klachtenregeling

Al vaker zijn er klachten over onduidelijkheden in klachtenregelingen onze raad gepasseerd maar ook daarbuiten. In 2022 heeft de jeugdombudsman hier ook een onderzoek naar gedaan en zijn toen diverse aanbevelingen gedaan. Die aanbevelingen heeft het college opgevolgd. In deze verordening staat een artikel over de klachtenregeling dat die moet voldoen aan de wet. Dat is natuurlijk goed, maar natuurlijk wel summier en de uniformiteit kan daarmee op de tocht staan. Ook om de aanbevelingen van de jeugdombudsman langdurige opvolging te geven hebben we amendement met als titel’ Uniforme klachtenregelingen’ die ervoor zorgt dat de uniformiteit van klachtenregelingen borgt. Deze dient onze fractie mede namens Hart voor Den Haag in.

Jongerenparticipatie iedereen doet mee

Volgens het VN verdrag voor de rechten van het kind hebben kinderen en jeugdigen recht op participatie. In de werkwijze van professionals is dat al de geest, maar in deze verordening die geest uit de fles. Daarom borgen we met het amendement met als titel ‘Veranker VN- kinderrechtenverdrag’ dat de informatievoorziening tussen de gemeente, zorgprofessional en de jeugdigen en/of ouders is afgestemd op de belevingswereld van de ontvanger.

Beschikking

Zowel de jeugdombudsman, Defence for Childeren en Kinderrrechtenadvocaten hebben hun zorgen geuit over de VNG modelverordening met betrekking tot de werkwijze met beschikkingen. De wethouder heeft al toegezegd dat er een reactie komt op de Handreiking ‘Gepast beschikken in het sociaal domein’ vanuit het VNG.

Daar hebben we toch nog een aantal vragen over aan de wethouder:

  • De handreiking vanuit VNG ziet vooral toe op de WMO, de verwachting is dat het ook effecten heeft op de jeugdhulp; kan de wethouder verzekeren dat bij de reactie op de nog te verwachten handreiking in de brief van het college ook wordt ingegaan op de effecten op de jeugdhulp?

  • Kan de wethouder ook inzichtelijk maken wat de voor- en nadelen zijn van het overgaan tot standaard beschikkingen afgeven in de jeugdhulp? En niet alleen zoals in de commissie gebeurde over administratieve lasten maar ook over processen etc. Want onze fractie blijft zitten met de vraag: is er echt iets extra’s nodig om over te gaan tot standaard beschikken?

  • Tot slot voorzitter, de vraag dat de wethouder met zekerheid kan toezeggen dat die brief snel komt en dat we de zekerheid hebben om bij te sturen?