Bijdrage Visie dienst­ver­lening 2024-2029


Bestuur

20 november 2024

Voorzitter,

Vorig jaar kwam het rapport “mooipraters, maar ze luisteren niet” uit. Hieruit werd ook duidelijk dat dienstverlening een grote rol speelt in het vertrouwen van onze inwoners in de overheid. Daarom goed dat we het nu breed over dienstverlening hebben. De Partij voor de Dieren staat voor een toegankelijke gemeente voor iedereen, die niet vast blijft zitten in systemen maar met mensen kijkt naar oplossingen.

Voorzitter, in dat licht zal ik vandaag een aantal punten aanstippen: het intern delen van gegevens, de omgang met datalekken, en het gebruik van Artificial Intelligence.

Allereerst het intern delen van gegevens. Zoals gezegd wil de Partij voor de Dieren dat de gemeente meedenkt met inwoners en zoekt naar oplossingen die de afdelingen overschrijden als dat nodig is. We kunnen daarin de aanbevelingen van de ombudspersonen goed volgen. Tegelijkertijd heeft de Partij voor de Dieren privacy hoog in het vaandel staan, en daar zitten dan ook enkele zorgen bij mijn fractie. Want het samenbrengen van gegevens klinkt op papier goed, maar hoe worden die gegevens beschermd? En hoe voorkomen we dossiervorming bij de “usual suspects” die zich op een specifiek onderwerp veel inzetten, wat potentiële gevolgen kan hebben bij hulpvragen op andere gebieden? Graag een reactie van de wethouder. Ook lezen we in de reactie op de jaarverslagen van de ombudspersonen over een regietafel voor mensen die veel vragen van de gemeente. Kan de wethouder uitleggen hoe deze regietafel is ingericht? Worden de mensen waar het over gaat daar ook bij betrokken?

Dan de datalekken. Wij hebben hier al vaker vragen over gesteld, en de antwoorden wringen een beetje bij mijn fractie. Telkens als we er naar vragen, wordt gewezen op dat de toegenomen hoeveelheid datalekken ook te maken heeft met het bewustzijn van de medewerkers en dat ze dus gemeld worden. Wat mijn fractie niet begrijpt, is daar dan niet verder de conclusie aan verbonden wordt dat a) het probleem waarschijnlijk groter is dan waar we nu zicht op hebben en b) dat er ingezet moet worden op vermindering. Kan de wethouder reflecteren op wat hij een acceptabele hoeveelheid datalekken vindt? En kan de wethouder aangeven welke trends er in datalekken gezien worden en welke preventieve maatregelen daar tot op heden uit zijn gevolgd?

Tot slot voorzitter, Artificial Intelligence. In de visie staat dat er gekeken wordt naar verantwoorde omgang met generatieve AI. Voor de Partij voor de Dieren is dat vrij eenvoudig: er is geen verantwoorde omgang met generatieve AI. Het gebruik van generatieve AI verbruikt een gigantische hoeveelheid koelwater en energie, er is geen transparantie in hoe AI systemen worden getraind, bij het genereren van teksten zitten er dikwijls fouten in en het gaat ten koste van mensen die dit werk beter kunnen doen, zoals binnen de culturele sector. De gemeente zou er dan ook geen gebruik van moeten maken. Graag een reflectie van de wethouder.

Tot slot nog een aantal korte vragen;

  • in rapportage uitvoeringsagenda 2023 staat dat een onderzoek naar digitalisering en digitale bewustwording niet is uitgevoerd. Is dit wel nog gedaan voor het opstellen van deze visie?

  • Wanneer kunnen we de visie digitalisering verwachten?

Tot zover.